Ország-világ

2007.01.24. 15:19

Olcsó műszaki cikkeket ígértek a csalók

Többrendbeli csalás bűntette, illetve csalás kísérlete miatt ítélt a bíróság három férfit börtön-, illetve pénzbüntetésre, akik olcsó műszaki cikkeket ígértek, majd előleget vettek fel a becsapott „vevőktől”.

A 45 éves kapuvári P. Cs., a 29 éves mosonmagyaróvári B. A. és a 23 éves szintén mosonmagyaróvári B. R. újsághirdetésekben kerestek vásárlókat műszaki cikkekre. Azt állították, hogy vámudvarról származó különféle értékes műszaki holmikat jutányos áron tudnak eladni. Összesen tíz sértettől vettek fel előleget – esetenként száz- ezres nagyságrendben –, a vállalást azonban nem teljesítették.
A Mosonmagyaróvári Városi Bíróság P. Cs.-t négyrendbeli nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalásban, valamint egyéb csalásokban találta bűnösnek, akit ezért többszörös visszaesőként 2 év 6 hónap fegyházbüntetésre ítélt és három évre eltiltotta a közügyektől. A bíróság B. A.-t csalás miatt egy év börtönre ítélte két év próbaidőre felfüggesztve, B. R.-t pedig társtettesként elkövetett csalás vétségének kísérlete miatt 45 ezer forint pénzbüntetésre. A másod- és harmadrendű vádlott ítélete jogerős, míg az elsőrendű fellebbezett.
A bíróság emellett azokban az esetekben, ahol bizonyítható volt az előlegként átvett pénz mennyisége, kártérítés megfizetésére kötelezte a vádlottakat. Eszerint az első- és másodrendű vádlottaknak mintegy 2 millió forintot kell megfizetniük a sértetteknek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában