Ország-világ

2007.01.30. 15:19

Romania Libera: a magyarok folytatják a vámvizsgálatot

A Romania Libera című lap szerint az unión belül nem lenne szabad vámvizsgálatot folytatni, a magyarok mégis visszaállították a vámot "pénzügyi ellenőrzés" fedőnéven.

A lap munkatársai állítólag rejtett kamerás felvételeket is készítettek a határon, amelyekből kiderül: Nagylaknál kocsijukat tüzetesen átvizsgálták, csomagjaikat feltúrták jövedéki adóköteles cigarettát és alkoholt keresve, végül azonban azért fordították őket vissza Romániába, mert a szerkesztőségi gépkocsi szélvédőjén repedést fedeztek fel. A Tornya-Battonya átkelőnél a szélvédő nem volt szempont, de a magyar illetékesek az élelmiszert kifogásolták, mondván: a kolbász és szalonna behozatalát a magyar törvények tiltják, ezért menjenek vissza Romániába, dobják el az ételt, utána átmehetnek a határon. A filmet várhatóan ma vetítik.

Közben Dan Voiculescu, a román Konzervatív Párt elnöke azt kérte, hogy a román szenátus külügyi bizottsága hallgassa meg a bukaresti magyar nagykövetet a határon kialakult helyzet tisztázására. A politikus közleményében azt írja: a határátkelőhelyeken egyes magyar vámosok zaklatják a román turistákat, olyan törvényekre hivatkoznak, amelyek nem léteznek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában