Ország-világ

2007.01.23. 15:19

Száznál több tanút hallgattak meg a Siemens-ügyben

Száznál is több tanút hallgattak már meg a felerészt a Siemens Zrt.-től származó, kenőpénzgyanús 1,6 milliárd forint után nyomozó rendőrök, de politikust még egyet sem. Schrödl Andrást, akihez a pénzek befutottak, még nem találják.

Száznál is több tanút hallgattak már ki a Nemzeti Nyomozó Iroda (Nenyomi) nyomozói a Schrödl Andráshoz köthető sikkasztási ügyben, köztük a leginkább érintett hazai cég, a Siemens Zrt. több vezetőjét is. A hatóságok hét cég tulajdonosát, illetve képviselőjét gyanúsították meg eddig az ügyben.

A gyanúsítottak cégeinek számláira 2002 és 2005 között 1,6 milliárd forintot utaltak át, az összeg több mint a felét a Siemens. A lefizetett cégek mind fantomizáltak, vezetőik kivétel nélkül hajléktalanok. A közös pont könyvvizsgálójuk, Schrödl Anrás könyvvizsgáló volt, akit még nem találtak meg a Nenyomi nyomozói.

A rendőrök szerint Schrödl csak közvetítő lehetett a döntéshozók és az állami pályázatokon induló cégek közöt. Nézetüket a Siemens anyacégénél folyó rendőrségi vizsgálatokra alapozzák, hiszen a konszern Németországban is vesztegetési gyanúba keveredett. Ráadásul a magyarországi Siemens Zrt. egyik vezetője és a honvédelmi tárca két munkatársa ellen a Nenyomi már folytatott eljárást vesztegetési ügyben.

Ennek ellenére a nyilatkozó rendőrök tagadták, hogy kormányzati politikusok köreiből is tanúkat készülnének meghallgatni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában