Ország-világ

2007.01.04. 15:19

Szétbontják az igazságügyi és rendészeti minisztériumot?

A közeljövőben szétbontják az igazságügyi és rendészeti minisztériumot és független rendészeti tárcát alakít ki a kabinet - tudta meg a Népszava.

A lap értesülései szerint jobb- és baloldali nagykoalíció formálódott a rendőrség helyzetét illetően a nagypolitikában; a tavaly őszi zavargások kapcsán immáron nemcsak a jobboldal, de a liberálisok és szocialisták is úgy látják: hiba volt megszüntetni a belügyminisztériumot, és a rendészeti szerveket az igazságügyi tárca alá vonni. Tavaly novemberben a közszolgálati televízió egyik háttérműsorában Kuncze Gábor, a koalíciós partner SZDSZ elnöke szerencsétlen lépésnek nevezte az átszervezést, de Vadai Ágnes szocialista szakpolitikus is úgy fogalmazott: "érdemes lenne ezt a döntést újra megfontolni". Kondorosi Ferenc, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) szakállamtitkára ugyanezen műsorban már szintén - némileg kétértelműen - fogalmazott, mikor azt mondta: mindez "ízlés kérdése", lehet belügyminisztériumban és a mostani formában is gondolkodni.

A Népszava értesülései szerint a jobboldali pártok is támogatnák a rendészeti szervek mielőbbi önálló minisztériumba való átszervezését. A lap információi szerint az új tárcához tartozna a rendőrség, a határőrség és a katasztrófavédelem; a büntetésvégrehajtás maradna az igazságügynél, a vám- és pénzügyőrök pedig a pénzügyi tárcánál. A rendészeti tárca létrehozása mellett szól az is, hogy míg az önálló minisztériummal, külön vezérkarral - és izmos költségvetéssel - bíró hondvédség létszáma huszonnégyezer fő, addig a rendészeti szerveké (nem számolva a büntetésvégrehajtást és a pénzügyőröket) összeségében meghaladja az ötvenötezret.

A lap úgy tudja, a kormányzati elhatározás a rendészeti tárca ügyében már megszületett, a pontos szerkezeti kidolgozás, illetve a miniszter személye még vitás. Felmerült Kuncze Gábor neve, mint lehetséges rendészeti miniszter, aki bár bejelentette, hogy hátrébb kíván lépni a politikai színpadtól, elképzelhető, hogy elfogadná a megbízást. Amennyiben szocialista vezetésű lesz az új tárca, Vadai Ágnes lehet az egyik legesélyesebb a posztra. A több nyelven beszélő, rendész-szakmailag felkészült és elfogadott képviselőnő jelenleg a nemzetbiztonsági bizottság tagja. Danks Emese kormányszóvivő viszont a Népszava megkeresésére annyit közölt: a tárca átalakítása egyelőre nincs napirenden.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában