Ország-világ

2007.01.09. 15:19

Szívesen ''romantikáznak'' az olvasó gyerekek

Egy igazi „bezzegkönyvtárban” keresgélik hétről hétre a válaszokat „Olvasni jó!” kampányunk kérdéseire a Marcalvárosi Közoktatási Központ diákjai.

P. L.

Tíz csapattal indult az iskola, egy lemorzsolódott a vetélkedő kezdete óta, a versenyben maradt diákok azonban lelkesen készülnek – akár estig is.
– Kedden reggel otthonról hozom a Kisalföldet, s az az első, hogy lefénymásolom a feladatokat, gyakran ugyanis már nyolc órakor itt állnak a gyerekek az ajtóban a friss „adagért" – mondja Szitáné Egyházi Katalin könyvtáros-tanár, aki Sebestyén Csilla könyvtárossal és Marosvári Józsefné Ági nénivel terelgeti a gyerekeket a versenyen.

Azt azonban, hogy milyen módszert választanak a szerteágazó feladványok megfejtésére, minden csapat maga választja. Vannak, akik előre „leosztják" a feladatokat, s minden csapattag önállóan válaszol egy-egy kérdésre, mások együtt, pontról pontra haladnak. Valamiben azonban egyformák: élvezettel kutatnak a könyvtárban. Ebben pedig nincsenek egyedül, a volt Arany-iskola könyvtára ugyanis a többi hasonló intézmény között „bezzegkönyvtárnak" számít: itt nem kell becsalogatni a gyerekeket, a 670 diákból 520 tag, s mindennap 60–80 gyerek fordul meg a polcok között.

A lányok a romantikus regényeket keresik, népszerűek a „Fiúk kizárva" és „Lányok kizárva" sorozat ifjúsági regényei, de szeretnek borzongani a gyerekek a „Libabőr" sorozat fantasztikus történetein is – sorolja a kedvenceket Szitáné Egyházi Katalin.

Az elhivatott pedagógusnak mi más is lehetett volna a szakdolgozattémája, mint a gyerekek és tanáraik könyvtárképe?! A fenti sikerben bizonyára az ő személye is közrejátszik, a szakdolgozathoz készített felmérése szerint ugyanis a gyerekek kiemelten fontosnak tartják, hogy megbízható, nyitott könyvtáros kalauzolja őket a könyvek rengetegében. Elkél a segítség az „Olvasni jó!" kampányban is, hiszen a vetélkedő némely kérdése komoly utánjárást igényelt.
– Látszik, hogy városban, lakótelepen élünk, a néprajzi témájú feladványok alaposan megdolgoztattak minket! – jegyezte meg a könyvtáros.

Az Olvasni jó! kampányban részt vevő csapattagok – most éppen csak lányokkal találkoztunk – abban egyetértenek, hogy a jó könyv vicces, kicsit romantikus és persze kalandos, s abban is, hogy az első helyen még mindig a Harry Potter-sorozat áll.

– Hat már megjelent, mindet azonnal elolvastam, alig várom, hogy megjelenjen a hetedik kötet. Ha jól tudom, most írja az utolsó fejezetet J. K. Rowling, de sajnos az még beletelik egy kis időbe, mire magyarra is lefordítják – mondja a hatodikos Papp Melinda.

A végzős Szepesi Nikolett kedvenc olvasmányát, a különböző emberi sorsokba bepillantást nyújtó Forgó táncparkettet ajánlja, amely ugyan nem kifejezetten gyerekkönyv, de könnyen olvasható és hősei fiatalok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában