Ország-világ

2007.01.08. 15:19

Tanbolt, az üzleti élet makettja

A Presztízs-díjazottak közül az IHH nyelviskolát alapító Nagy Ottó László vehette át a tavalyi év innovációs elismerését.

A nemzetközi nyelviskolától elindulva ma már egész oktatási rendszert működtető Centre of Excellence cégcsoport zászlóshajója a Vocational Academy oktatási központ lett. A szintén nemzetközi szervezet (Anglia után már Afrikában is van hasonló iskola) győri központjában, az Ipar utcában pályázati pénzekből tanboltot nyitottak.

Mi a csoda az a tanbolt? Egy olyan szupermarket, ahol mindenfajta áru kapható a téglától a felsőruházatig. Nyilván abban a mennyiségben, amelyet a diákok be tudnak szerezni. A diákok valós feladatokat oldanak meg, a beszerzéstől az eladásig végigkísérik a gazdasági folyamatokat (elméleti szinten is), így leképezhetik a gazdaság egy szeletét a tanboltban folytatott tevékenységek segítségével.

A Vocational Academy tanboltnyitóján [namelink name="Nagy Ottó"] László elmondta: „Pályázatunk általános célja a szakképzés hatékonyságának növelése volt a gyakorlati oktatás tárgyi feltételeinek biztosításával és fejlesztésével, a szakképzésben részt vevő fiatalok naprakész, a munkaerő-piaci elvárásokkal harmonizáló ismereteik bővítése érdekében. Beruházásunk 120 négyzetméteren valósult meg."

Az iskolai tanbolt működésének célja, hogy a tanulók elsajátíthassák a szakképesítésükhöz kötődő értékesítéssel és beszerzéssel összefüggő ismereteket. Megtanulják az árubeszerzés, készletezés és értékesítés üzleti teendőit és ügyvitelének lebonyolítását, a beérkező és kimenő számlák analitikus nyilvántartását, a házipénztár kezelését, a banki értesítés könyvelését, a befektetett eszközök értékcsökkenésének kiszámítását és könyvelését."

A Vocational Academy a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottság (RFKB), illetve az OKÉV nyugat-dunántúli képviselete által kiírt pályázaton 6.463.000 Ft-ot nyert tanbolt kialakítására. A Munkaerőpiaci Alap Képzési Alaprész 2006. évi decentralizált regionális keretéből finanszírozandó, fejlesztésre irányuló beruházások támogatása (OKÉV nyugat-dunántúli régió) című pályázat a régió gazdaságfejlesztését szolgáló gyakorlati képzési kapacitások fejlesztésére irányult.





Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában