Ország-világ

2007.01.24. 15:19

Tüzes pokol Bejrútban

Ellenzéki tüntetők utakat zártak le kedd estig a libanoni fővárosban, Bejrútban és környékén, hogy így támogassák azt az este végül felfügesztett sztrájkot, amelynek célja a kormány távozása.

A megmozdulás résztvevői

autógumikat gyújtottak fel a fővárosból északra, délre és keletre induló autópályákon, valamint a belvárost ölelő körgyűrűn. A sűrű fekete füst beterítette a térséget. A városban több helyen összecsaptak a kormányt támogató és az ellenzéki erők. A rendfenntartó erők levegőbe leadott lövésekkel avatkoztak be. Az ellenzék és a kormány támogatói közötti összecsapásokban a keddi nap folyamán néhányan meghaltak és több mint százan megsebesültek Bejrútban és Libanon más városaiban a rendőrség közlése szerint. Országszerte több mint százan sebesültek meg különböző összecsapásokban, egy részük lőfegyvertől. Marván Hamadé távközlési miniszter a megmozdulást államcsínykísérletnek minősítette. Felszólította az embereket, hogy őrizzék meg nyugalmukat, és adjanak esélyt a Libanon megsegítésével foglalkozó párizsi nemzetközi konferenciának.
Az ellenzéki Michel Aun keresztény tábornok ugyanakkor bűnözőknek nevezte a kormány tagjait, és azt követelte, hogy vonják felelősségre a tüntetőkre tüzet nyitó személyeket.
Számos arab és nemzetközi légitársaság törölte összesen 22 olyan járatát, amelynek Bejrút lett volna az indulási vagy a célállomása, több járat pedig arra várt, hogy felszállhasson. A megmozdulást Haszan Naszrallah sejk, a radikális

síita Hezbollah mozgalom vezetője kezdeményezte az ellenzék más vezetőivel együtt. A Hezbollah és az Amal síita muzulmán szervezeteket tömörítő és Michel Aun tábornokot is a soraiban tudó ellenzék előrehozott választások kiírását követeli. Elképzelésük szerint a választások nyomán megalakítandó nemzeti egységkormányban képviselőik vétójoggal fognak rendelkezni. Mint ellenzéki források elmondták, az akció célja Libanon életének megbénítása, beleértve az olyan kulcsfontosságú létesítményeket is, mint az ország egyetlen polgári repülőtere és a bejrúti kikötő. (mti)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában