Ország-világ

2007.01.24. 15:19

Valóban madárinfluenza ölte meg a szentesi ludakat

Valóban madárinfluenzában betegedtek meg a Szentes környéki tanyán elpusztult ludak - közölte az állategészségügyi vizsgálatok után a minisztérium. A magyar szaklaboratórium elvégezte a Csongrád megyéből madárinfluenza gyanújával beküldött minták vizsgálatát, és kimutatta a H5N1-es vírust.

A vírus N1 törzshöz tartozását az angliai, Weybridge-i Közösségi Referencia Laboratóriumban további vizsgálatokkal kell alátámasztani. A mintákat csütörtökön küldik el. A magyarországi laboratóriumi eredményekről hivatalos tájékoztatást kapott az Európai Bizottság szakterületért felelős vezetője is.

Rendőrök ellenőrzik a járműveket Szentes-Lapistó körzetében, ahol arra gyanakszanak, hogy madárinfluenza betegített meg libákat egy állattartó telepen. A távirati iroda jelentése szerint a Szentes határában és Nagymágocs közelében fölállított két ellenőrző-áteresztő ponton a rendőrök azt vizsgálják, szállítanak-e a járművek baromfit, tojást, nyershúst vagy tollat.

Azon a lúdtartó telepen, ahol a megbetegedéseket észlelték, kedden az összes állatot leölték. A madárinfluenza-gyanús esetekre egy vasárnapi bejelentés nyomán bukkantak az állategészségügyi szakemberek.

Horvátország egyébként leállította a magyar baromfi-behozatalt. Zágrábban azt is közölték, hogy az intézkedés átmeneti és azonnal visszavonják, ha bebizonyosodik, hogy a fertőzés gyanúja megalapozatlan volt. Tavaly Horvátország több régiójában mutatták ki a madárinfluenza vírusát.

A magyar földművelésügyi minisztériumot hivatalosan még nem értesítették arról, hogy Horvátország a madárinfluenza-gyanú miatt ideiglenesen leállította a magyar baromfibevitelt. A zágrábi óvintézkedést ugyanakkor a minisztérium sajnálattal vette tudomásul - közölte a tárca szóvivője. Dékány András emlékeztetett arra, hogy a madárinfluenza gyanújának felmerülése után a magyar állategészségügyi hatóságok minden szükséges intézkedést megtettek, ezekről tájékoztatták az érintett nemzetközi szervezeteket és a környező országok állategészségügyi hatóságait is.

Nógrád megyében közben eddig 2300 vaddisznót vizsgáltak meg, közülük háromban mutatták ki a sertéspestist. A megyei főállatorvos szerint nincs járvány, egyedi esetekről van szó. Csábi Mihály azután nyilatkozott a Magyar Rádiónak, hogy három fertőzött vadat lőttek ki Ipolytarnóc, Litke és Csesztve térségében. A megyében megfigyelési zárlatot rendeltek el. A hatóságok visszafordítják a területről az idegen állatokat, és a házi vágásból származó hús sem kerülhet ki addig, amíg a zárlatot föl nem oldják.

Krónika HÍrszolgálat

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában