Ország-világ

2007.01.25. 15:19

Védőoltást kapnak a fővárosi hajléktalanok

Hepatitis, tüdőgyullás és influenza elleni védőoltást kapnak január végéig a fővárosi hajléktalanok. A Budapesti Módszertani Szociális Központ (BMSZKI) Hajléktalan Háziorvosi Szolgálata az átmeneti szállókon, éjjeli és nappali menedékhelyeken keresi fel az utcán élőket, akik nem tudnák megfizetni a vakcinákat, viszont sokkal nagyobb eséllyel kapják el a fertőző betegségeket.

A hajléktalanok a tüdőgyulladás, illetve a Hepatitis A és B (fertőző májgyulladás) fertőzés elleni, kombinált vakcina első oltását kapják meg, és valamennyiüket beoltják az influenza elleni injekcióval is. A prevenciós akció során a Budapesti Módszertani Szociális Központ (BMSZKI) Hajléktalan Háziorvosi Szolgálata december végétől eddig 15 fővárosi helyszínen majdnem félezer embernek adott be a védőoltásokat.

Elsősorban átmeneti szállókat, nappali melegedőket és éjjeli menedékhelyeket keresnek fel, de a Dózsa György úti hajléktalan szálló háziorvosi rendelőjében is beadják az injekciókat a rászorulóknak. Mivel egyes oltások esetében a védettséghez újra be kell adni a vakcinát, az akció májusban folytatódik - mondta a Független Hírügynökségnek Dr. Zsigri Szabolcs, a projektet vezető orvos.

A védőoltás program azért fontos, mert a fedél nélkül élő emberek szervezete legyengült, ezért sokkal könnyebben elkaphatják és átadhatják egymásnak a különböző fertőző betegségeket, ezért ha nem előzik meg, akkor még járvány is kialakulhatna. Mivel ezek az emberek a társadalom perifériáján élnek, teljesen kimaradnak a szociális ellátásból, nincs pénzük a megelőzésre, így a védőoltásokra sem. A Hajléktalan Háziorvosi Szolgálat szűréseket is végzett, amelyek során kiderült, hogy nagy szükség volt a megelőzésre- tette hozzá a szakember.

A BMSZKI Hajléktalan Háziorvosi Szolgálata több mint 10 éve foglalkozik az utcán élők egészségügyi ellátásával. A megelőző munka 2003-ban kapott nagyobb lendületet, amikor elindult a védőoltás program. A prevenció során az elmúlt három évben több mint 3000 hajléktalan kapta meg a védőoltásokat. A mostani téli akcióhoz szükséges pénzt az egyik mobilszolgáltató cég adományaként kapták.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában