Ország-világ

2007.01.11. 15:19

Veszélybe kerülhet a háziorvosi ellátás?

Veszélybe kerülhet az orvosi alapellátás, ha a kormány nem rendezi az orvosok vitás kérdéseit, többek között az ügyeleti idő kifizetését - nyilatkozta Éger István, a Magyar Orvosi Kamara Elnöke.

Az Alkotmánybíróság decemberi döntése szerint az ügyeletben töltött idő is munkaidőnek számít, ami alapján egy két évvel ezelőtti kamarai felmérés szerint 40 milliárd forinttól esnek el az ügyeletben levő orvosok.

Szintén a megoldásra váró kérdések között említette Éger István a háziorvosok nagy adminisztrációs terhét és havi finanszírozásuk idén januári 10 százalékos csökkentését.

"Rendkívül elkeseredett a háziorvosi kar, sokakban felvetődött, hogy felmondják szerződésüket. A háziorvosok türelme elfogyott" tette hozzá a kamarai elnök.

Horváth Ágnes, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára a rádiónak elmondta, a február 15-étől fizetendő vizitdíj bevételként jelenik meg a házi orvosoknál, amely bőven kompenzálni fogja az eszköz- és ingatlantámogatás kiesését - tette hozzá. A jövőbeli tervek között szerepel egy teljesítménymérő rendszer kialakítása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában