Ország-világ

2007.01.17. 15:19

Viharral érkezik, jégesőt hozhat az orkán

Délnyugati széllel érkezik ma délelőtt az országba az a vihar, ami délután óránként 80, holnap 120 kilométeres sebességgel tombol majd. Mindezt heves záporok, zivatarok, néhol jégeső kíséri. A meteorológiai szolgálat riasztotta a katasztrófavédelmi főigazgatóságot, ahonnét továbbadták a felhívást.

Tóth Gy.

A meteorológiai szolgálat előzetes riasztó előrejelzést küldött az ország területén mára és holnapra várható viharról a katasztrófavédelmi főigazgatóság vezetőjének. A főigazgató a megyei igazgatókat utasította, hogy készüljenek fel s tegyék meg az óvintézkedéseket.
A megyei katasztrófavédelmi igazgató, [namelink name="Pesztenlehrer Lajos"] ezredes úgy tájékoztatta a Kisalföldet, hogy a meteorológiai előrejelzés szerint a délnyugati szél ma délutánra egyre többfelé viharossá fokozódik, sebessége eléri a 65–80 kilométer per órát. Az éjszaka első felétől már óránként 90 kilométeres sebességű széllökésekre is számíthatunk. Pénteken várhatóan a hajnali órákban észak felől intenzív hidegfront éri el hazánkat, heves záporok, zivatarok is kialakulhatnak, néhol jégeső kíséretében.
A szél északnyugatira fordul és tovább erősödik, a széllökések általában 90–110, illetve régiónkban – Győr-Moson-Sopron és Vas, valamint Zala megyékben – 120 kilométer per órás orkánerejűvé alakulhatnak.
– A záporokkal, zivatarokkal kísért vihar megrongálhatja a lakóépületeket, a műtárgyakat, a villany- és telefonvezetékeket. Kárt tehet a növényzetben, a járművekben, s a közlekedést is megnehezíti. Éppen ezért a riasztást eljuttattam a megyei és a helyi védelmi bizottságok vezetőinek, tájékoztattam a megyei rendőr-főkapitányságot, a határőrséget és a mentőszolgálat ügyeletét – mondta el [namelink name="Pesztenlehrer Lajos"].
A katasztrófavédelmi igazgatóság felhívta az áram- és telefonszolgáltatók, a közútkezelők, valamint a MÁV illetékeseinek figyelmét a várható helyzetre. A tűzoltóságok és a polgári védelmi kirendeltségek felkészültek a rendkívüli időjárás miatt várható károkra és azok elhárítására.
– Fontos, hogy kerülni kell a pánikhangulatot, ehelyett megfelelő magatartással jelentősen csökkenteni lehet a kockázatot. A közlekedők lehetőleg csak akkor induljanak útnak, ha rendkívül halaszthatatlan dolguk van, s akkor is fokozott óvatossággal közlekedjenek a várható széllökésekből adódó veszélyes helyzetek kivédésére. A gyalogosok az omladozó épületek, kerítések mellett, illetve kiszáradt fák között, erdőkben, azok szélén ne közlekedjenek, vagy figyelmesen haladjanak. Azokon az épületeken, amelyeken éppen tetőszerkezetet építenek, vagy javítanak rögzítsenek mindent, amibe a szél belekaphat – hívta fel a figyelmet [namelink name="Pesztenlehrer Lajos"].
Az igazgató mindennek alátámasztására említette, hogy az egy héttel ezelőtti, a várhatónál gyengébb vihar is jelentős károkat okozott. A megye tűzoltóinak tíz helyre kellett vonulniuk kidőlt fa kivágására, illetve három lakóépületkár elhárítására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában