Ország-világ

2007.01.27. 15:19

XVII. századi épület- maradványra leltek

A soproni Szent Domonkos-templom kolumbáriumához készítendő belső lejáró munkálatai közben XVII. századi épületrészt fedeztek fel.

G. M.

– A templom urnatemetője, kolumbáriuma eddig csak kívülről volt megközelíthető. Hogy a templom belsejéből is lemehessünk a csarnokba, úgy határoztunk, lejárót építünk a jobb oldalon lévő Szent Vince-mellékoltár közelében – mondta érdeklődésünkre Szabó Bertalan domonkos szerzetes. – A lejáró létrehozása közben bukkantunk a több évszázados leletekre.
Az építési munkálatok régészeti szakfelügyeletét Gabrieli Gabriella, a Soproni Múzeum főmuzeológusa látja el. Mint mondta, a domonkos szerzetesek annak idején két telket vásároltak meg a templom és a kolostor számára. Akkoriban, az 1700-as évek elején a templom helyén egy XVII. századból való lakóház állt.
Ennek az épületnek a boltíves pincehelyiségét érték el az építők. A boltozat tetején vakolt falrészlet, továbbá téglaburkolat is előkerült.
Gabrieli Gabriella hozzátette: a domonkosok a boltíves helyiséget a kolumbárium előteréül fogják kialakítani. Az építészettörténeti leleteket időközben dokumentálták, fotófelvételeket és rajzokat készítettek róluk az utókor számára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában