Ország-világ

2007.03.08. 15:19

A férfiakat és a romákat gyakrabban igazoltatják

A rendőri igazoltatásról készült felmérés szerint a romákat sokkal többször igazoltatják az utcán vagy szórakozóhelyen, mint a nem romákat. A férfiakat csaknem háromszor nagyobb valószínqséggel állítják meg a rendőrök, mint a nőket. A megkérdezettek 69 százaléka a rendőrök viselkedését szabályszerqnek, 67 százaléka udvariasnak írta le.

Tóth Gyula

Az Országos Rendőr-főkapitányságon a napokban tartott tájékoztatón ismertették a Tárki tavaly készített felmérését, amely a lakosság és a rendőrség „szemével” vizsgálta az igazoltatás gyakorlatát.
Az empirikus kutatás szerint a férfiakat csaknem háromszor nagyobb valószínqséggel állítják meg a rendőrök, mint a nőket.
Az etnikai részben kimutatta a felmérés, hogy a romákat nagyobb arányban ellenőrizték, mint a nem romákat. Helyszín szerint nagy a kontraszt, a roma megkérdezettek 57 százalékát igazoltatták utcán, szórakozóhelyen vagy valamilyen rendezvényen, az igazoltatott nem roma válaszolók esetében ez az arány mindössze 22 százalék.
Lakossági szemmel a rendőrök a gyanús figurákat és a régebbi „rossz” autókat nagyobb valószínqséggel igazoltatják, míg az új, drága autókat nem állítják meg. Etnikai hovatartozást tekintve a roma csoportok egybehangzó véleménye szerint őket aránytalanul gyakrabban igazoltatják.
Kor szerint nézve a fiatalokat ellenőrzik többször a rendőrök, ami egyesek szerint összefügg azzal, hogy inkább este folynak az igazoltatások.
A rendőrök ezt úgy látják, hogy a rendőrségi törvénynek és a szolgálati szabályzatnak megfelelően a szabálysértőket, illetve a gyanús egyéneket – körözött személyeket keresve – állították/állítják meg. A gépkocsivezetőket rutinellenőrzés keretében, a gyalogosokat utcai alkoholfogyasztás vagy gyanús viselkedés miatt igazoltatták.
A megkérdezett rendőrök 23 százaléka mondta, hogy hajlamos bizonyos csoportokat gyakrabban megállítani, a rendőrök 47 százaléka „hajlik erre”. A csoportok közül főként romákat igazoltatnak a rendőrök: „életmódjuk miatt”, „mert általában ők követik el a bqncselekmények nagy részét”, „mert a bqnözési arányuk nagyobb”. Ennek ellenére a rendőrök 92 százaléka szerint nem igazoltatnak aránytalanul sok romát.
A roma és nem roma vélemények egyetértenek abban, hogy lassú az ügyintézés, korrupció, fizikai és szellemi alkalmatlanság jellemző a rendőrökre, s hiányzik a jogszabályi háttér. Pozitívumként fogalmazták meg a megkérdezettek, hogy viszonylag rugalmasak, tanultabbak, intelligensebbek a rendőrök most, mint 15 éve.
Eltérő véleményen voltak a megkérdezettek a diszkriminá-

cióhoz kapcsolódó problémakörben. A roma csoportok esetében ez központi téma, sok a személyes történet minden helyszínen. A nem roma csoportok szerint természetes gyakorlat a kisebbség gyakoribb igazoltatása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában