Ország-világ

2007.03.12. 15:19

A nemzeti ünnepen is biztosítanak

A Soproni Rendőrkapitányság nem számít rendbontásra illetékességi területén a nemzeti ünnepen. A kapitányság idei munkája során leginkább a bqnmegelőzésre helyezi a hangsúlyt.

Gosztonyi

– A Soproni Rendőrkapitányság arra számít, hogy illetékességi területén méltóan, mindenféle rendbontás nélkül emlékeznek meg az emberek az 1848–49-es forradalom és szabadságharcról – nyilatkozta lapunknak [namelink name="Farkas Gábor"] alezredes, rendőrkapitány. – S noha nem várunk szélsőséges megnyilvánulásokat, az önkormányzati ünnepségeket biztosítani fogja a rendőrség.
[namelink name="Farkas Gábor"] ezt követően az elmúlt év tapasztalatairól számolt be. – Nehéz esztendőnk volt, az év elején rögtön gyilkosságok borzolták a kedélyeket. Jelentős számú, nagy tömegeket vonzó sport- és kulturális programokat, országgyqlési és helyhatósági választásokat biztosítottunk, emellett csapaterős egységeket rendeltek tőlünk is Budapestre – folytatta a rendőrkapitány. – Bqnügyi és közrendvédelmi vonatkozásban bizonyos területeken kedvezőtlenebbül alakult a helyzet, másutt javulást mutat a statisztika. Az ismertté vált bqncselekmények száma a 2005-ös 2326-ról 2006-ra 2660-ra növekedett, de például rablás, betörés, garázdaság esetében is 37 százalékról 39 százalékra nőtt a felderítés. Míg 2005-ben 196, tavaly már 232 gyanúsított vagy körözött személyt állítottak elő munkatársaink. A vagyon elleni bqncselekmények száma tavaly 1685-re emelkedett a 2005-ös 1423-ról. E területen viszont a felderítési mutató a 46 százalékos arányról 35 százalékra esett vissza. Ez utóbbi az utazó bqnözés erősödésének tudható be. A gépkocsifeltörések száma már kedvezőbben alakult: 2003-ban még 107 ilyen jellegq bqncselekményt regisztráltunk, tavaly csak 55-öt. (A felderítési eredményesség a 2003-as 4 százalékról 2006-ra 16 százalékra emelkedett.) A kábítószerrel való visszaélés bqncselekményénél is növekedés – 55-ről 86-ra – tapasztalható, a felderítési arány ugyanakkor megközelíti a 90 százalékot.
– A közlekedési rend szigorú betartása céljából példás eréllyel járt és jár el a soproni rendőrség – hangsúlyozta az alezredes.

– Városunkban egy év alatt 653 ittas vezetőt állítottunk elő, többet, mint Győrben és Mosonmagyaróváron összesen. Mindettől függetlenül tavaly 1273 közlekedési baleset történt a kapitányság területén, szemben a 2005-ös 1239-cel. Az összes kiszabott szabálysértési és helyszíni bírság összege meghaladta az ötvenmillió forintot. (Az egy főre eső bírság átlaga 22 ezer forint volt.) Megjegyzendő, hogy az említett ötvenmillió forint nem a kapitányság büdzséjébe, hanem az állami költségvetésbe került. Ami az idei esztendő feladatait illeti, a bqnügyi felderítési mutató eredményének javítása, illetve a sokoldalú bqnmegelőzés a fő cél – zárta [namelink name="Farkas Gábor"] rendőrkapitány.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában