Ország-világ

2007.03.28. 16:19

Több hozzájárulást kell fizetniük a gazdáknak

A Mosonmagyaróvári Vízi Társulat várhatóan az inflációval arányos mértékben növeli idén tarifáit. Évente száz kilométeres csatornaszakaszt tesznek rendbe. Az elnök szerint nagyobb állami szerepvállalást igényelnének.

Cséfalvay Attila

A Mosonmagyaróvári Vízi Társulat 1961-ben alakult közfeladatok ellátására: illetékességi területén vízrendezést, kárelhárítási feladatokat, belvízmentesítést végez. Fazekas Imre elnök szerint a tavaly megválasztott új elnökség a személyi kiadások csökkentésére és a hatékonyság növelésére fektette a hangsúlyt. Egy új traktort is vásároltak kaszálógéppel, valamint rendbe tették Barátság utcai irodaépületüket.

Kilencvennégy százalék

– Pénzkeretünkhöz képest a legmagasabb szintq munkát tudtuk elvégezni – kezdte. – Úgy tapasztaljuk, a gazdák is nyitottabbak felénk: látják, hogy az adójellegq befizetéseiket az érdekükben költjük el. Bár nem érünk el mindenhová – a kezelésünkben lévő 350 kilométer hosszú csatornákból évente 100 kilométert tudunk vállalni –, az égető gondokat megoldjuk. Örömteli, hogy a befizetési morál is javult: kilencvenről kilencvennégy százalékra. A földtulajdonosok érdekeit képviseljük. A gazdák földjük után hektáronként 550 forintot fizetnek a társulatnak: nyolcvanmilliós költségvetésből gazdálkodunk évente. Tavaly a Szigetköz-rehabilitációs pályázaton 27 millió forintot nyertünk, melyet az alsó-szigetközi vízpótló rendszerre fordítottunk. Ezt szeretnénk folytatni, további pénzeket nyerni, hisz itt egy 100–120 milliós projektről van szó.

A földmqvelőkkel együttmqködve

– Az idei feladataink közé tartozik a fenntartási munkák elvégzése – folytatta Kiss Miklós ügyvezető igazgató. – A gazdáktól a tavaszi munkálatok során azt kérjük: hagyjanak fenntartó sávokat, hogy az árokparti kaszálásokat megoldhassuk. A társulat hétfős állománnyal végzi a szezonmunkáit: a dolgozókat – költségkímélésképp – nem foglalkoztatjuk folyamatosan. Szükség esetén alvállalkozókat is bevonunk a munkába: csak az alaptevékenységre koncentrálunk, bár ipari parkokban, erdőkerületekben is vállalunk bérkaszálást. Ezáltal növeljük bevételi forrásainkat s kihasználjuk kapacitásainkat. Egy FVM-pályázaton 7,2 millió forintot szeretnénk nyerni állami mqvek fenntartására.

„ Igazságosabb díjakat”

– Akadnak peres ügyeink is, mivel néhány gazda azt sérelmezi: ha területén nincs létesítmény, akkor miért kell hozzájárulást fizetnie – meséli újra az elnök. – A törvény azonban világosan kimondja: területalapú kötelezettségről van szó. Kedvezmények nálunk is vannak: negyven százalékot elengedünk ott, ahol – bár területünkhöz tartozik – nincs fenntartási feladatunk. Szeretnénk a díjfizetést igazságosabbá tenni, erről a következő közgyqlésen is tárgyalunk. Nagyobb ipari létesítmények – koncentráltabb vízkibocsátók – várhatóan többet fizethetnek. Öt éve nem emeltük tarifáinkat, így a „többieknek” is inflációkövető változásra kell számítaniuk. Mivel területünk fele állami tulajdonban van, ezért felmerülne az állami szerepvállalás kérdése is: tavaly a mqvekre fordított költségeknek csupán 10 százaléka érkezett központilag – mondta Fazekas Imre.
Az elnök azt kéri a gazdáktól: kérdéseikkel, észrevételeikkel a mosonmagyaróvári, Barátság utcai irodájukat hívják vagy keressék. Az egyes településekre vonatkozó „csatornázási térképet” a helyi falugazdászoktól is kikérhetik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában