Ország-világ

2007.05.15. 16:19

Bűnösnek mondták ki a Hír Tv riporterét, megrovást kapott

Bűnösnek mondta ki és megrovásban részesítette kedden a Pesti Központi Kerületi Bíróság a Hír Tv riporterét, Császár Attilát, mivel egy éles lőszert találtak nála, amikor a Parlament épületébe próbált bejutni októberben.

A riporter a szeptemberi, a Szabadság téren történt eseményekről tudósított, amikor a lőszert kapta egy ismeretlentől. A táskájába tette és megfeledkezett róla. Október 2-án, a Parlamentbe ment egy miniszterelnöki sajtótájékoztatóra, amikor a ruházata átvilágításakor megtalálták nála a lőszert.

Császár Attila a lőszer tartására engedéllyel nem rendelkezett, ezért indult ellene büntetőeljárás lőszerrel való visszaélés miatt.

A Fidesz november 23-án tartott konferenciáján Balog Zoltán fideszes országgyűlési képviselő beszélt arról, hogy Császár Attila a Magyar Televízió székházánál talált éleslőszer-hüvelyt. A képviselő szerint ez azt bizonyította, hogy éles lőszerrel lőttek a Szabadság téren.

Az MTV-székház ostromáról készített nyilvános rendőrségi jelentés szerint a rendőrök 28 figyelmeztető lövést adtak le az este folyamán saját testi épségük védelme érdekében. Ezek a lövések személyi sérülést, anyagi kárt nem okoztak.

Császár Attila a bíróság előtt kedden azt vallotta, a szeptemberi Szabadság téri események élő közvetítésekor adták a kezébe a helyszínen a lőszerhüvelyt és a lőszert, amiket bemutatott az adásban. Hangsúlyozta: ellentétes információkat kapott, így nem tudta hogy az éles lőszer-e vagy vaktöltény. A bíróságon levetítették a riporter szeptemberi tudósítását, amelyben ugyancsak elmondta Császár Attila, hogy nem tudja mit tart a kezében. A riporter közölte: az utolsó információja az volt, hogy ez vaktöltény.

A tudósítás után a riporter a táskájába tette a lőszerhüvelyt és a lőszert, majd megfeledkezett róla. Többször elmondta: nem tudta, hogy éles lőszerről van szó, ő még katona sem volt, nem ismerte fel. Számára csak akkor derült ki, hogy éles lőszerről van szó, amikor elkészült a szakértői vélemény.

A bíróságon Császár Attila hangsúlyozta: a tudósítás és október 2-a között járt a Miniszterelnöki Hivatalban és a Képviselői Irodaházban is. A töltény az övtáskájában volt, amit magával vitt a sajtótájékoztatókra és senki sem kifogásolta, hogy mi van benne. Szólt arról is, hogy a rendőrség a szeptemberi tudósítását követően egyszer sem kereste meg a Hír Tv adásában is bemutatott lőszerrel kapcsolatban.

Akár 8 évet is kaphatott volna!

A bíróság indoklásában kifejtette: irreleváns, hogy a riporter milyen eseményre tartott. A bíró rámutatott: a lőszerrel való visszaélés kettőtől nyolc évig büntetendő bűncselekmény, a legenyhébb formája az egy év, két évre felfüggesztett szabadságvesztés. Hangsúlyozta azonban: még ez is túl szigorbú lett volna Császár Attila esetében, ezért döntött a megrovás mellett, amellyel büntetlen előéletű marad a vádlott.

Mint mondta, a cselekménynek csekély a társadalomra veszélyessége, nem merült fel adat arra, hogy a lőszer tartásán túl Császár Attila mást is kívánt tenni a lőszerrel.

Az ügyész tudomásul vette az ítéletet, a vádlott és védője ugyanakkor fellebbezést jelentett be felmentésért. Így az ítélet nem jogerős, a per a Fővárosi Bíróságon folytatódik.

hirado.hu/MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában