Ország-világ

2007.05.09. 16:19

Gyurcsány lesz a fő szónok a Békelánc felvonuláson

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az MSZP elnöke lesz a fő szónoka a párt budapesti szervezete által ma estére szervezett Békelánc elnevezésű fáklyás felvonulásának.

A szocialisták több ezer embert várnak a rendezvényre, amelyet a pesti alsó rakparton, a Lánchíd és Margit híd között tartanak, a fasizmus áldozataira emlékezve. A rendezvény központi helyszíne a Cipők a Duna-parton emlékmű lesz.

A fáklyás felvonulás előtt írják alá a Zéró tolerancia kiáltványt; ezen az eseményen Gyurcsány Ferenc, Burány Sándor budapesti MSZP-elnök, Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke és Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke vesz részt.

A fáklyás felvonulásról a rendezvényen ugyancsak felszólaló Burány Sándor korábban az MTI-nek azt mondta: "nincs és nem lehet kompromisszum senkivel és semmilyen olyan nézettel, amely rasszista, kirekesztő, fajvédő".

A politikus emlékeztetett arra, hogy május 9-e az Európai Unió napja mellett a II. világháború európai befejezésének napja is.

"Ezért tartjuk alkalmasnak ezt a napot arra, hogy hitet tegyünk az antifasizmus és az antirasszizmus mellett, már csak azért is, mert Európában és Magyarországon a neonáci, illetve az újnyilas mozgalmak egyre erőteljesebben hallatják a hangjukat" – mondta Burány Sándor. A Békelánc elnevezésű rendezvényen jelezte részvételét a Mazsihisz és az OCÖ.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában