Ország-világ

2007.05.17. 16:19

Magyar-osztrák akciócsoport a Rába problémájának megoldására

Legmagasabb, minisztériumi szintű közös magyar-osztrák akciócsoport felállításában állapodott meg Fodor Gábor osztrák kollégájával Rába habzása problémájának megoldására.

Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter és Josef Pröll mezőgazdasági, erdészeti, környezetvédelmi és vízgazdálkodási miniszter a szerda esti bécsi nem hivatalos találkozójukon 12 tagú akciócsoport felállításában egyezett meg. A csoport fele-fele arányban magyar és osztrák szakértőkből fog állni, tagjait jövő hét szerdáig megnevezik, és a testület az egyértelmű politikai megoldást tartalmazó javaslatait szeptember végéig elkészíti.

Fodor Gábor elmondta, hogy az akciócsoportba igyekeznek minden érintett felet bevonni, a miniszterek közvetlen feladata lesz a legmagasabb, minisztériumi szintű szakértők kijelölése, és a testületbe bevonják az érintett ausztriai (burgenlandi és stájerországi) tartományokat és a környezetvédőket is.

Az akciócsoport első ülését a tervek szerint még májusban megtartja, mégpedig a helyszínen, ahol a szennyeződés problémája fennáll. A magyar tárca az első ülésre az akciócsoport létrejötte után azonnal elküldi a meghívókat - mondta. A végső megoldási javaslatnak szeptemberig kell elkészülnie, és ebben természetesen felhasználják a már eddig is létező elképzeléseket, így a bécsi Műszaki Egyetem által kidolgozott megoldási javaslatot is.

Josef Pröll hangsúlyozta, hogy Ausztria a Rába habzásának problémáját nagyon komolyan veszi, és igyekszik rá megfelelő megoldást találni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában