Ország-világ

2007.05.19. 16:19

Szigorúbban büntetnék az erőszakot

Budapest MTI Az igazságügyi és rendészeti miniszter jövő héten olyan javaslatot terjeszt a kormány elé, hogy módosítsák a büntető törvénykönyvet (Btk.), és ha az erőszakos közösülést hivatalos eljárásban követték el, azt akár 15 évig terjedő szabadságvesztéssel is lehessen büntetni.

Petrétei József ezt pénteken jelentette be egy rendkívüli sajtótájékoztatón, miután megbeszélést folytatott hivatalában Szabadfi Árpád országos rendőrfőkapitány-helyettessel, Dobozi Józseffel, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) parancsnokával és Frankberger Ferenccel, a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatának (RSZVSZ) vezetőjével. A miniszter elmondta: azért kérette hivatalába a vezetőket, hogy áttekintsék a meghozandó intézkedéseket, ezekről hétfő délre intézkedési tervet kér.
Kezdeményezte az ügyészség a Múzeum körúti erőszak öt gyanúsítottjának előzetes letartóztatását a bíróságnál – tájékoztatott a Fővárosi Főügyészség pénteken. A gyanúsítottak előzetes letartóztatásáról ma délelőtt dönt a bíróság.
Az ügyészség csütörtök este közölte, hogy meggyanúsított öt rendőrt a Múzeum körúti erőszak ügyében. Két rendőrt erőszakos közösülés és vesztegetés bqntettének gyanújával, hármat bqnsegédként elkövetett erőszakos közösülés bqntette miatt vettek aznap őrizetbe. Az ügy nyomozása egy 21 éves lány feljelentése alapján indult a Budapesti Nyomozó Ügyészségen. Állítása szerint május 4-én Budapesten, a Múzeum körúton öt rendőr igazoltatta, majd egy sötét mellékutcában megerőszakolta.
A bqncselekménnyel gyanúsított rendőrökkel kapcsolatban Dobozi József, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat parancsnoka pénteken sajtótájékoztatón azt mondta: közülük hárman zászlósok, vagyis régebben teljesítenek szolgálatot a rendőrség kötelékében. Ketten a gyanúsítottak közül őrmesterek, vagyis három évnél kevesebb a szolgálati viszonyuk időtartama. Az öt meggyanúsított rendőr szolgálati viszonyát felfüggesztették.
A kormányfő utasítására rendelte magához tegnap a rendészeti miniszter a rendőrség vezetőit, és felkérte, tegyen határozott intézkedéseket a rendőrök által elkövetett bqncselekmények ügyében. „Felháborítanak és megdöbbentenek azok az esetek, amelyek az elmúlt napokban nyilvánosságra kerültek, és amelyek egyes rendőröket érintenek” – fogalmazott közleményében Gyurcsány Ferenc a Széna téri túszügy helyszínén pénzt lopó tisztre, a Rebisz erőszakos közösüléssel meggyanúsított rendőreire, illetve az autópálya-rendőrök visszaéléseire célozva.
Fidesz: Mondjanak le!
A Fidesz azonnali lemondásra szólította fel az igazságügyi és rendészeti minisztert, valamint az országos és a budapesti rendőrfőkapitányt az utóbbi időszak rendőrséget érintő bqncselekményei miatt – erről Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője és Kontrát Károly, a Fidesz–KDNP rendészeti munkacsoportjának vezetője tartott pénteken sajtótájékoztatót. „Egy védtelen lány állatias megerőszakolása”, a csoportos Borsod megyei korrupciós ügy, valamint a Széna téri bankrablás utáni lopás az egész rendszer romlottságáról és tarthatatlanságáról tesz tanúbizonyságot, az erkölcsi megtisztulás és a megújulás viszont nem lehetséges a mostani vezetőkkel, akik elherdálták a bizalmat, és ilyen mélyre süllyesztették a rendőrséget” – jelentette ki Kontrát Károly.
Az ellenzéki politikus jelezte: amíg a három vezető (rendészeti miniszter, országos főkapitány, budapesti főkapitány) nem mond le, addig a Fidesz felfüggeszti részvételét a rendőrség és a határőrség integrációjáról szóló kétharmados törvény ötpárti tárgyalásain.
MSZP: A zsarolás nem vezet eredményre
Varju László, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese reagálásában közölte: a politikai zsarolás és ultimátum eszközeivel lehetetlen demokratikus rendet teremteni. Úgy fogalmazott, hogy a politikától önmérsékletet, a rendőri vezetőktől megalkuvást nem ismerő vizsgálatot igényelnek a történtek. Az MSZP arra szólítja fel a Fideszt, hogy korábbi szakmai álláspontjának és a közérdeknek megfelelően ne akadályozza a rendfenntartó erők megerősítését szolgáló, az ellenzéki pártok támogatását is igénylő kétharmados törvénymódosítást, ezáltal a schengeni egyezmény betartását.
SZDSZ: Ellenőrzési mechanizmus és civil kontroll kell
Az SZDSZ azt szeretné, ha megfelelő ellenőrzési mechanizmusok és civil kontroll alakulna ki a rendőrség tevékenysége felett – közölte a liberális párt elnöke. Kóka János elmondta: azt kéri az igazságügyi minisztertől, hogy tegyen világos lépéseket, mitől csökkenthetők azok az anomáliák, amelyekből az utóbbi hetekben, hónapokban valóban túl sok volt a rendőrségen belül.
MDF: Vissza kell állítani a Belügyminisztériumot!
Az MDF a Belügyminisztérium visszaállítását javasolja – közölte a pártelnök tegnap. [namelink name="Dávid Ibolya"] véleménye szerint egészen biztos, emberi gyengeségek vezettek az eseményekhez és nem a rendőrség hibája, hogy ilyen előfordulhatott.
KDNP: A miniszterelnök és kormánya felelős
A Kereszténydemokrata Néppárt szerint, ami manapság a rendőrségnél történik, azért Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és kormánya a felelős. A KDNP meggyőződése, hogy „a rendőrterror szellemét Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és kormánya szabadította ki a palackból akkor, amikor a tavaly október 23-i atrocitásokat nem elítélte, hanem bátorította”.
Van közös gyökerük a rendőri jogsértéseknek
Tarjányi Péter rendőrségi szakértő szerint van „közös gyökerük” a közelmúltban napvilágot látott sorozatos rendőri jogsértéseknek; a szakértő szerint a komoly morális válságból a rendőrség csak úgy lábalhat ki, ha világos és vonzó jövőképet tudnak nyújtani az állomány számára etalont jelentő vezetőknek, ha komoly ellenőrzési rendszert vezetnek be, s már a jelentkezők közül kiszqrik a testületbe nem valókat.
A Független Rendőr Szakszervezet szerint az elmúlt években a rendőrség hivatásból egyszerq munkahellyé degradálódott; a szakszervezet szerint világos jövőképet kellene adni a rendőröknek, hogy olyan morál alakulhasson ki a testületen belül, ami megakadályozná a rendőri jogsértések elkövetését. Pongó Géza főtitkár elmondta: a szakszervezet elítéli a rendőri jogsértéseket és felháborítónak tartja. Ugyanakkor megjegyezte: mindenki ártatlan mindaddig, amíg a bíróság jogerősen el nem ítéli, és a napvilágot látott ügyekben egyelőre csak gyanúsítások vannak. „A nyilvánosságra került sorozatos rendőri jogsértések rossz fényt vetnek a testületnél tisztességesen és becsületesen dolgozó többi 35 ezer rendőrre.”
Rendőrök kísérik a gyanúsítottakat Miskolcon a bírósági tárgyalóterembe, ahol előzetes letartóztatását kezdeményezi az ügyészség annak a 13 autópálya-rendőrnek és két vállalkozónak, akiket őrizetbe vettek vesztegetés megalapozott gyanúja miatt.
Fotó: MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában