Ország-világ

2007.09.05. 16:19

Digitális kamera kémleli a Földre veszélyes meteorokat

Üzembe állították a világ legnagyobb digitális kameráját a Hawaii-hoz tartozó Maui szigetén. Az 1400 megapixeles eszközzel a Földre veszélyt jelentő meteorokat keresnek majd.

A kamerát a Pan-STARRS (Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System) nevű projekt keretében konstruálták és a PS1 nevű teleszkópra szerelték fel – írja a New Scientist. A kamera fejlesztésében a Hawaii Egyetem Csillagászati Intézetének (Institute for Astronomy, IfA) munkatársai vettek részt.

A digitális fényképezőgépekben a fényt digitális képpé alakító csip (CCD) csak néhány milliméter széles, a Pan-STARRS kamerájában viszont ezt a feladatot 60 csip látja el egy 40 * 40 centis felületen. A kamera felbontása 1400 megapixel, azaz a gép 1,4 gigapixeles. Az intézet oldalán egy videót is meg lehet nézni a készülékről.

A nagyokat észreveszi

A kamerával a Földre veszélyt jelentő meteorokat fognak keresni, és a tervek szerint 2010-ig a PS1 mellé három további teleszkópot szerelnek fel. A négy készülék együtt havonta háromszor is végigpásztázhatná a Hawaii-ról látható égboltot. A kamerarendszerrel a jelenleg észlelt objektumoknál százszor halványabb meteorokat is észrevehetnek. A fejlesztők állítása szerint kamerák kiszúrják a Föld pályájához közelítő, 300 méteres vagy annál nagyobb aszteroidák 99 százalékát.
A PS1 teleszkóp

A NASA célkitűzései között szerepel, hogy 2008-ra a Föld szomszédságában található egy kilométeres, vagy annál nagyobb objektumok 90 százalékát megfigyelje. A kisebb aszteroidák esetében nem várható ilyen jó arány, pedig – mivel ezekből több kering a Naprendszerben – ezek nagyobb eséllyel találhatják el bolygónkat, és egy néhány száz méteres meteor becsapódása is súlyos katasztrófát okozhat. Az amerikai kongresszus nemrég arra kérte az űrhivatalt, hogy 2020-ig a 140 méteres átmérős vagy annál nagyobb objektumok esetében is érje el a 90 százalékos felderítettséget. A NASA ezt nem vállalta, arra hivatkozva, hogy nincs elég pénzük az ilyen jellegű kutatáshoz.

Címkék#*cult

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában