Ország-világ

2008.07.15. 23:45

Kevesebb igazoltatást akar a TASZ

Korlátozná a rendőrök igazoltatási jogkörét a Társaság a Szabadságjogokért elnevezésű civil szervezet. Szerintük ugyanis hiába van törvény, a rendőrök ez alapján bárkit, bármilyen indokkal ellenőrizhetnek. Magyarországon évente másfél millió embert igazoltnak a rendőrök.

Személyi igazolvány és lakcímkártya - a rendőrök ezeket kérik igazoltatáskor. Kényükre-kedvükre nem, csak meghatározott célokkal ellenőrizhetnek. Ezt a 2007-es rendőrségi törvény szabályozza, amelyben egyébként csökkentették az igazoltatás lehetséges indokainak számát.

Horváth Attila, az Országos Rendőr-főkapitányság alezredesének felsorolása szerint a közrend és a közbiztonság védelme, bűnmegelőzési és bűnüldözési cél, belföldi tartózkodás jogszerű megállapítása, illetve közlekedésrendészeti eljárás során van lehetősége a rendőrnek a személyazonosság megállapítására.

A Társaság a Szabadságjogokért civil szervezet szerint viszont ez is sok. Azt mondják: a gyakorlatban bármi igazoltatási ok lehet.

Dénes Balázs, a szervezet elnöke úgy fogalmazott: "gumiszabályokról van szó", mert olyan általános indokok szerepelnek benne, mint a közrend védelme vagy a közbiztonság. Törvényes, amit a rendőrség ma csinál, de ez nem változtat azon, hogy az emberi jogi szervezetek álláspontja szerint sokkal szűkebbre kell szabni a rendőrség igazoltatási jogkörét.

Magyarországon évente másfél millió embert igazoltatnak. Ráadásul egy 2006-ban, a TÁRKI által készített felmérésből az derül ki, hogy a megkérdezett rendőrök fele azt gondolja saját munkatársairól, hogy romákat gyakrabban ellenőriznek. A rendőrség szerint azonban a felmérés óta a helyzet sokat javult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában