Ország-világ

2008.08.04. 17:37

Elbocsátás a Malévnál - négyszáz ember fog repülni

Négyszáz dolgozót bocsát el a Malév.Az érdekképviseletekkel - a Központi Üzemi Tanáccsal és szakszervezetekkel - lefolytatott konzultációt követően, várhatóan szeptemberben kapnak értesítést az érintettek

A légitársaság hétfői közleménye szerint a létszámleépítés mellett aMalév a 18 darab Boeing 737-es repülőgépéből ideiglenesen ötöt kivon a forgalomból a téli menetrend idejére.

A társaság négyszáz alkalmazottjától válik meg, vagyis az összes dolgozó 21,6 százalékától.

Elsősorban a pilótákat és a légiutas-kísérőket érinti a leépítés, amely után várhatóan 2500-ra csökken a cégcsoport alkalmazottainak száma.A saját alkalmazottak mellett a Malév munkaerő-kölcsönzéssel is foglalkoztat stewardesseket. Közülük körülbelül 100 embert bocsátanak el a jövőben. Ez azonban jogilag nem része a Malév csoportos létszámleépítésének.

A Malév hétfőn megküldte a csoportos létszámcsökkentési szándékáról szóló levelét a Közép-Magyarországi Regionális Munkaügyi Központnak, illetve tájékoztatta erről a Központi Üzemi tanácsot, a légitársaság munkavállalóit és a szakszervezeteket is. A Malév a hétfői bejelentéstől számított hét nap után megkezdi a konzultációt a Központi Üzemi Tanáccsal, amelybe bevonják a szakszervezetek képviselőit is.

A légitársaság már korábban bejelentette, hogy a kedvezőtlen gazdasági folyamatok miatt megszünteti tengerentúli járatait, és végleg kivonja flottájából két Boeing 767-es gépét. Ezenfelül a mostani döntés szerint a téli menetrendben nem közlekedik öt Boeing 737-es gép sem, ezeket a társaság az érintett hónapokban más cégeknek adja bérbe. A Malév ugyanakkor megtartja minden európai célállomását, a regionális flottáját pedig Bombardier Q400-as turboprop gépekkel egészíti ki.

A társaság tavaly novemberben már döntött egy százhúsz fős leépítésről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában