Ország-világ

2009.04.28. 19:58

Az ukrán elnök zavartalan orosz gáztranzitot ígért

Magyarország határozottan igényli, hogy Ukrajna biztosítsa az orosz importgáz zavartalan átjutását.

Ezt Sólyom László államfő közölte kedden Budapesten az ukrán elnökkel, Viktor Juscsenkóval. Az ukrán politikus válaszul ígéretet tett arra, hogy Ukrajna sohasem fogja akadályozni Magyarország hozzáférését az orosz gázhoz.

Az államfői tárgyalások után nyilatkozva az újságíróknak Juscsenko hangoztatta, hogy Ukrajna eddig is teljes mértékben eleget tett a gáztranzittal kapcsolatos szerződéses kötelezettségének. Kijev sohasem tett olyan lépéseket, amelyek akadályozták volna az orosz gáz áthaladását - jelentette ki Juscsenko.

A magyar államfő támogatásáról biztosította Ukrajna euró-atlanti integrációs törekvéseit. Sajtónyilatkozatában fontosnak nevezte, hogy nyitva maradjon Ukrajna előtt ez EU- és a NATO-csatlakozás perspektívája.

Sólyom - mint sajtónyilatkozatában beszámolt róla - a tárgyalásokon kifogásolta, hogy Ukrajnában bevezették a kötelező ukrán nyelvű érettségit. Ezt az államfő a magyar tannyelvű oktatás "lefejezésének" minősítette. Kiemelte, hogy az ukrán nyelvű érettségin hátrányba kerülnek azok a magyarok, akik előtte magyar nyelvű iskolákba jártak. Ez a rendszer el fogja ijeszteni a magyar szülőket attól, hogy magyar nyelven taníttassák a gyermekeiket, és ez hosszabb távon az ukrajnai magyar nyelvű felsőfokú tanintézetek kiürüléséhez, a magyar kisebbség eltűnéséhez fog vezetni, fogalmazott Sólyom.

Juscsenko a maga nyilatkozatában azt ígérte, hogy a két ország oktatási miniszteri tárgyalásokon fogja tisztázni ezt a kérdést. Kijelentette, hogy Ukrajna kész a kárpátaljai magyar közösség helyzetének javítására.

Sólyom szóvá tette a vereckei-hágói, az ungvári és a munkácsi magyar emlékművek elleni támadásokat. Juscsenko ezeket sajnálatos eseményeknek nevezte, megígérte, hogy az elkövetőket felelősségre vonják, és biztosította a magyar tárgyalópartnerét, hogy a vandál akciók nem az egész ukrán nép hozzáállását tükrözik.

A magyar és az ukrán államfő aktív "emlékműpolitikát" folytat. Minden látogatásuk idején otthagyják a másik országban saját népük valamilyen emlékjelét. Juscsenko tavaly Budapesten szobrot avatott az ukránok Petőfijének, Tarasz Sevcsenkónak. Mostani látogatásának második napján, szerdán pedig az 1932-33-as ukrajnai tragikus éhínség áldozatainak emlékművét leplezi le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában