Ország-világ

2009.12.22. 16:22

Csökkent az influenzások száma az elmúlt héten

Csökkent az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma az elmúlt héten a védőoltásoknak köszönhetően - közölte az egészségügyi miniszter keddi budapesti sajtótájékoztatóján. Székely Tamás azonban továbbra is azt javasolja mindenkinek, hogy oltassa be magát.

MTI

Elmondta: adataik szerint Magyarország a beoltottak arányát ítélve "dobogós helyezést ért el"; az itteninél jobb arányt csak Svédországban és Hollandiában mértek. A tárcavezető jelezte, hogy Magyarország 10 millió lakosa közül minden negyedik embert (26-27 százalék) már beoltották az újinfluenza ellen. Az iskoláskorúak közül pedig minden harmadik (30 százalék) kapta meg eddig a vakcinát.

A miniszter a karácsonyra való tekintettel azt kérte mindenkitől: ne beszéljen az influenzáról, vagy csak annyit, hogy mindenki oltassa be magát.

Szepezdi Zsuzsanna, az Országos Gyógyszerészeti Intézet főigazgatója a vakcina mellékhatásaival összefüggésben elmondta, hogy eddig 249 bejelentés érkezett egyedi mellékhatásról a hivatalhoz, ezekben összesen 586 nemkívánatos reakciót jelentettek, így például hőemelkedést, lázat, rossz közérzetet, fejfájást, köhögést vagy gyomorpanaszokat. (Egy-egy bejelentésben több tünetet is bejelöltek.)

Székely Tamás ezzel kapcsolatban arra mutatott rá, hogy a beoltottak kevesebb mint egy ezrelékénél jelentkezett valamilyen mellékhatás, és a vakcina ennek alapján biztonságosnak tekinthető.

Molnár Kornélia helyettes tiszti főorvos utalt arra, hogy november 20-a óta 204 oltópont kezdte meg működését az országban, ezeken a helyeken több mint 80 ezer oltást adtak be azóta. Elmondta, hogy az oltópontok többsége - az ÁNTSZ-központok kivételével - kedden befejezi működését, ám január 4-étől újabb oltópontokat jelölnek majd ki azokon a helyeken, ahol a legtöbb oltást végezték. A két ünnep között az ÁNTSZ oltópontjai naponta reggel 8-tól délután 2 óráig várják az oltást kérőket.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos arról beszélt: a világjárvány addig tart, amíg a vírus talál magának olyan szervezetet, amit meg tud fertőzni. "Matematikai modell" alapján addig tart, amíg a lakosság 70 százaléka át nem esik a fertőzésen, akár megbetegedéssel, akár a védőoltással.

Hozzátette: 2,5 millióan kapták meg az oltást Magyarországon, továbbá 500 ezren lehetnek azok, akik a becsléseik szerint a betegségen átestek, így "legalább még 4 millió potenciális jelöltje van a vírusnak".

Mint elmondta, a Magyarországon az újinfluenza vírusa miatt meghaltak 30 százaléka nem tartozott egyetlen kockázati csoportba sem, sokan közülük teljesen egészségesek voltak.

Az országos tiszti főorvos közölte: számítani kell arra, hogy a járvány második hulláma és a szokásos szezonális influenza február végétől még jelentkezik, és arra is, hogy a jövő télen egy újabb, harmadik hulláma is lesz az újinfluenzának.

Székely Tamás kérdésre közölte, hogy az iskolai oktatásban részt vevőket szeretnék teljes körűen beoltatni. Elmondta, hogy jelenleg a 6-18 év közötti iskoláskorúak beoltottsága 30 százalékos. A miniszter hozzátette: riasztóak a fiatalokra vonatkozó statisztikáik; eszerint ugyanis 60 százalék körüli a 0-18 éves korosztály érintettsége a járványban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában