Ország-világ

2010.05.16. 10:36

Árhullámok Észak-Magyarországon

Jelenleg a Tarna, a Sajó, a Bódva és a Bodrog vízgyűjtőin intenzíven esik az eső, a rendelkezésre álló adatok szerint hazai területen szombaton 20-30 milliméter körüli csapadék hullott, de a Mátra és a Bükk térségében a 40-60 millimétert is elérte a lehullott eső mennyisége.

MTI

Elsőfokú árvízvédelmi készültség van a Hernádon, a Bodrogon és a Tarna mentén, harmadfokú a riasztás a Sajón, ezzel összesen csaknem 350 kilométernyi folyószakaszon van készültség az Ékövizig működési területén. A Sajón vasárnapra virradóra hullott csapadék hatására a folyó szlovákiai szakaszán és a mellékvizeken ismét áradás kezdődött, Sajópüspökinél reggel 6 órakor 304 centiméteres áradó vízállást észleltek.

A nap folyamán további folyamatos áradás várható, a kialakuló árhullám szintje a jelenleg is hulló csapadék miatt még nehezen becsülhető. Sajószentpéternél reggel 6 órakor 344 centiméteres áradó vízállást észleltek, itt a vasárnap délutáni órákban 350 centivel átmeneti stagnálás valószínű, majd hétfőn ezen a részen is további áradásra lehet számítani.
A Bódva hazai felső szakaszán árad – Hídvégardónál vasárnap reggel 6 órakor 232 centimétert mértek –, ugyanakkor az éjszakai nagyobb csapadék inkább a hazai vízgyűjtőket érintette.

A Sajó Sajópüspökinél már a múlt héten is áradt. Azóta még nagyobb a baj. Fotó: MTI

A Sajó Sajópüspökinél már a múlt héten is áradt. Azóta még nagyobb a baj. Fotó: MTI

Jelenleg is esik a térségben, ezért további jelentős áradás lehetséges. A hazai területen „befolyó vizek" Szendrőnél további emelkedést okoznak, a vízállás itt tartósan a 200 centiméteres szint felett alakul.

A Hernád Hidasnémeti szakaszánál vasárnap reggel 6 órakor 122 centméteres volt a vízszint. A jelenleg is hulló és napközben is jelzett csapadék hatására további áradás várható. A Tarna felső szakaszán a parádi Tarna-ágon jelentős árhullám vonul le, az éjszaka hullott 50–60 milliméternyi csapadék hatására. Vasárnap reggel Verpelétnél 414 centiméteres, áradó vízállást észleltek és további vízszintemelkedésre számítanak.

Reggeli híradásunk óta a Sajó árvize elöntötte a Putnok és Borsodbóta közötti utat, így ezen szakaszt lezárták a forgalom elől, Sajóvelezdet tehát egyik irányból sem lehet megközelíteni – mondta a közútkezelő társaság megyei ügyeletese.

Szintén lezárták Pálháza belterületén a Pálháza Kishuta közötti utat, itt is vízátfolyás miatt nem lehet közlekedni. A közlés szerint teljes zárat rendeltek el a 24-es számú úton, Recsk belterületén vízátfolyás miatt. Itt önkormányzati utakra terelik a forgalmat. A 3-as számú főút egyik szakaszán szintén vízátfolyás miatt teljes útzár van érvényben, a terelést itt is meg tudják oldani.

Lezárták a forgalmat a 3718-as számú út egyik szelvényében is, ahol a sok eső miatt ugyancsak vízátfolyás miatt nem lehet közlekedni.

Bükkszentlászlónál, a dolomitbányánál a nagy mennyiségű csapadék hatására az út baloldalán megcsúszott a föld, közlekedni ezen a részen csak igen óvatosan és csak személygépkocsival lehet. Tehergépkocsi és autóbusz nem fér el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában