Ország-világ

2010.05.19. 17:07

Kettős állampolgárság: a szlovákok célja a megfélemlítés

Ján Slotát Robert Fico is követi: támadják a magyar kormány kettős állampolgárságról szóló törvénytervezetét. A korábbi pengeváltások arra engednek következtetni, ügyünkben az EU most sem fog állást foglalni.

Delmagyar.hu

Robert Fico újabb kirohanásával rombolja az amúgy sem rózsás magyar-szlovák kapcsolatokat. Fico szerint Szlovákiában még a magyar parlament döntése előtt meg kellene változtatni a hatályos törvényeket olyan értelemben, hogy az, aki felveszi egy másik ország állampolgárságát, veszítse el a szlovákot – írta még vasárnap az MTI.

A szlovák kormányfő az állami tévé műsorában kifejtette: „ez lenne a legmegfelelőbb válasz" a magyar kormány terveire. A szlovákok a tavaly szeptemberi nyelvtörvényt követően a magyarellenesség újabb szakaszába léptek. A Political Capital elemzője szerint a júniusi szlovák választások közeledte egyre inkább feltüzeli a pártokat. Juhász Attila szerint a szlovákok szembemennek az európai tendenciával – ugyanis Európa-szerte egyre elfogadottabb a kettős állampolgárság. Kifejtette: a nemzetközi jog alapján belügynek tekintik, hogy az országok kinek és mikor adnak állampolgárságot. Igaz, ebből nem következik az, hogy a magyar félnek nem kell egyeztetnie az érintett országok kormányaival, a határon túli magyarok ugyanis csak akkor tudnak majd élni a bevezetendő kedvezménnyel, ha azt az érintett államok nem akadályozzák meg azt.


Nagyobb térképre váltás

Szlovákia közép-európai állam a Kárpát-medence északi részén. Nyugatról Csehország  és Ausztria, délről Magyarország, keletről Ukrajna, északról pedig Lengyelország határolja. Fővárosa és egyben legnagyobb városa Pozsony. 2004. május 1-je óta az Európai Unió tagja, 2009. január 1-jén csatlakozott az eurózónához.

Az elemező a delmagyar.hu-nak elmondta, Románia a moldáviai románoknak adott állampolgárságot, a szerbek és horvátok között is elismert a kettős állampolgárság intézménye. A rendelkező törvényt a parlament a tervek szerint 2010. augusztus 20-án fogadja el, 2011. január elsején lép életbe. – Számításaink szerint 2011. közepén kaphat az első felvidéki szlovák–magyar kettős állampolgárságot – mondta Juhász Attila, a Political Capital elemzője. A törvénnyel kapcsolatban kifejtette: a dokumentumot kérelmezni kell, az ügyintézés elvileg 3 hónap, de a gyakorlatban lehet több is.

A mostani szlovák kirohanásnak az is célja, hogy elbizonytalanítsa, megfélemlítse a felvidékieket – ne igényeljenek magyar állampolgárságot. A választójoggal kapcsolatban Juhász elmondta: a törvény a magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgároknak teszi lehetővé azt, hogy a hazai választásokon szavazzanak.

Robert FICO szlovák miniszterelnök (b) és Robert KALINÁK szlovák belügyminiszter megérkezik a szlovák kormány rendkívüli ülésére Pozsonyban 2010. május 14-én. A szlovák kabinet a szomszédos országokba

Robert Fico szlovák miniszterelnök (b) és Robert Kalinák szlovák belügyminiszter megérkezik a szlovák kormány rendkívüli ülésére Pozsonyban 2010. május 14-én. A szlovák kabinet a szomszédos országokban élő magyarok kettős állampolgárságát lehetővé tevő magyar állampolgársági törvény módosításának várható hatásairól tanácskozik. Fotó: MTI/TASR/Tomas Halasz
– Robert Fico szeretne megszabadulni jelenlegi koalíciós partnerétől, Ján Slotától – annak választóit viszont magához csábítaná: ezért is került elő újra a „magyar kártya". Minden szlovák párt retorikájában megjelent a magyarellenesség, csak a hangsúly eltérő – jegyezte meg Juhász. A mostani eset felfújása segít a korábbi nyelvtörvényről kialakult vita elfedésében is, bár az elemező szerint a két ország marakodása egyre kínosabb az uniós színtéren.

Malina Hedvig, Dunaszerdahelyi focihuligánok, nyelvtörvény, Sólyom László kitiltása

 
A magyar–szlovák ellentétet tovább fokozta Malina Hedvig (képünkön) megverése, a dunaszerdahelyi focimeccsen kialakult botrány tisztázatlansága és a tavaly szeptemberi nyelvtörvény bevezetése is. A helyzetet csak tetézte, amikor Sólyom László köztárasági elnököt nem engedték be Szlovákiába.

A folyamatos feszültség bizonytalan politikai helyzetet teremt. A befektetőkért való küzdelemben – ami a válságból való kilábalást is segíthetné – mindkét ország versenyhátrányba kerül a környező, egymással békében élő államokkal szemben.
Juhász Attila szerint a szlovákok könnyen egyedül maradhatnak álláspontjukkal: ugyanis egyelőre sem Románia, sem Szerbia – de még a kettős állampolgárság intézményét nem alkalmazó Ukrajna – sem tiltakozik a magyar lépés ellen.

A szlovákok által „nemzetbiztonsági" kockázatot jelentő törtvénnyel kapcsolatban megtudtuk, a német–horvát kettős állampolgárokról a német hatóságok folyamatos tájékoztatást kérnek horvát kollégáiktól, de semmilyen szankciót nem alkalmaznak a horvát–német állampolgárokkal szemben. Ebből következően az járható út lehet, hogy a magyar hatóságok átadják a kettős állampolgárságot igénylők névsorát a szlovák kollégáknak.

Ukrajna jogilag nem ismeri a kettős állampolgárságot, de semmilyen lépést nem tesz az orosz állampolgársággal is rendelkező ukránok ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában