Ország-világ

2011.12.28. 17:05

MSZP: az Ab asszisztált a magánnyugdíjpénztári rendszer felszámolásához

Így az Alkotmánybíróság osztozik az ezért viselt felelősségben is - mondta Korózs Lajos, a szocialisták elnökségi tagja.

Az MSZP szerint az Alkotmánybíróság (Ab) egy évig asszisztált az öngondoskodáson alapuló magán-nyugdíjpénztári rendszer felszámolásához, így osztozik az ezért viselt felelősségben is.

[namelink name="Korózs Lajos"], a szocialisták elnökségi tagja szerdán azzal kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót, hogy az Ab két ünnep közötti teljes ülésének napirendjén szerepelt a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos beadványok ügye. A tájékoztatót akkor tartották, amikor még nem érkezett hír a testület döntéséről.

Az MSZP-s politikus hangsúlyozta: ha az Ab úgy dönt, hogy nem jár állami nyugdíj annak a több mint százezer magán-nyugdíjpénztári tagnak, akitől levonják a járulékot, az MSZP az érintettek képviselőivel együtt a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordul. De ellenkező döntés esetén is vegyesek lesznek a szocialisták érzései, mivel az Ab egy évig asszisztált az öngondoskodáson alapuló nyugdíjrendszer szétveréséhez - mondta Korózs Lajos.

Ezzel kapcsolatban kifejtette, egy évvel ezelőtt a magán-nyugdíjpénztári tagoknak alig egy hónapjuk volt arra, hogy pénztártagságuk fenntartásáról vagy az állami pillérbe való visszalépésről döntsenek. Az MSZP-s politikus szerint ennyi idő elég kellett volna, hogy legyen az Alkotmánybíróságnak is. Azóta ugyanis - tette hozzá - az állami kezelésbe vont, csaknem háromezer milliárd forintnyi nyugdíjvagyon nagy részét elköltötte a kormány.

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy a gazdasági stabilitási törvény elfogadása után - amely garantálja a magánpénztártagok állami nyugdíját, mivel az általuk fizetett járulék a jövőben az állami nyugdíjkasszába kerül - van-e jelentősége az Ab döntésének, Korózs Lajosnak azt mondta: feltétlenül, az új szabályozás részletei ugyanis még nem ismertek, így például az sem, hogy aki korábban fenntartotta magán-nyugdíjpénztári tagságát, most változatlan feltételek mellett léphet-e vissza az állami nyugdíjrendszerbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában