Ország-világ

2012.01.15. 10:56

A francia külügyminiszter találkozott a mianmari ellenzéki vezetővel

Alain Juppé francia külügyminiszter vasárnap Rangunban találkozott Aung Szan Szú Kji mianmari ellenzéki vezetővel, akinek átadja majd a Becsületrendet.

MTI

Nicolas Sarkozy francia elnök pénteken telefonon tájékoztatta a Nobel-békedíjas politikust arról, hogy a demokrácia és országa szabadságának szolgálatában kifejtett tevékenysége elismeréseként részesül a magas francia kitüntetésben, amelyet vasárnap este ünnepség keretében nyújt át a párizsi diplomácia vezetője.

Juppé vasárnap a mianmari ellenzéki vezető otthonában, abban a tóparti épületben folytatott megbeszélést, ahol a katonai kormányzat két évtizeden át házi őrizetben tartotta. Az egy órás tárgyalást követően Aung Szan Szú Kji reményét fejezte ki, hogy az országában történt legutóbbi változások hozzájárulnak a demokratizálódáshoz és a nemzeti megbékéléshez.

A mianmari hatóságok pénteken 300 politikai foglyot engedtek szabadon. A szabadulók között volt az 1988-as felkelés egyik vezetője, Min Ko Naing is.

A francia külügyminiszter hétfőn találkozik Thein Szein államfővel a mianmari fővárosban, Najpjidóban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában