Ország-világ

2012.08.06. 21:48

Kormánypárti képviselő lett a szerb jegybank elnöke

Címkék#Szerbia

Dejan Soskic, a jegybank előző vezetője a múlt héten mondott le, tiltakozva a jegybanktörvényt módosító tervezet ellen.

Jorgovanka Tabakovic közgazdászt, a kormánykoalíció egyik parlamenti képviselőjét választotta meg a belgrádi parlament a Szerb Nemzeti Bank elnökének hétfőn.

Dejan Soskic, a jegybank előző vezetője a múlt héten mondott le, tiltakozva a jegybanktörvényt módosító tervezet ellen, amely szerinte csorbítja a központi bank függetlenségét.

A szerb parlament szombaton módosította a jegybanktörvényt. Eszerint ezentúl a parlament nevezheti ki a központi bank teljes vezetőségét, és a bankba parlament választotta felügyelőbizottságot delegálnak.

Jorgovanka Tabakovic kinevezésére Tomislav Nikolic államfő tett javaslatot.

Az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) belgrádi képviselői bírálták a törvényt, mert az véleményük szerint súlyosan fenyegeti a központi bank függetlenségét.

Jorgovanka Tabakovic cáfolta a vádakat és azt ígérte, hogy fenntartja a monetáris stabilitást.

A belgrádi parlament által 131:34 arányban hétfőn megválasztott új jegybanki vezető Slobodan Milosevic utolsó kormányának gazdasági minisztere volt 1998 és 2000 között. +++

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában