Ország-világ

2013.04.10. 18:20

˝Hova tűnt 3 millió ember nyugdíj-megtakarítása?˝

Az MSZP szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján felszólította a kormányt, válaszoljon arra, hová lett hárommillió ember nyugdíj-megtakarítása.

Az MSZP szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján felszólította a kormányt, válaszoljon arra, hová lett hárommillió ember nyugdíj-megtakarítása. Török Zsolt arról is beszélt, hogy az Orbán-kormány hatalomra jutása a minimálbérből élőknek, az átlag alatt és az átlagosan keresőknek is "rossz üzlet" volt.

A szocialista párt szóvivője azt mondta: a Fidesz-kormánynak válaszolnia kell, hol van az a csaknem háromezermilliárd forint, amelyet az emberek a magánnyugdíj-pénztári rendszerben idős korukra tettek félre. Hozzátette, a vagyon állami kezelésbe vételével és a pénz elköltésével a korábbi magánpénztártagokat átlagosan egy-egymillió forinttal "károsította meg" a kormány.

Török Zsolt azt mondta, sok pénzt vettek ki az emberek zsebéből 2010 óta az egykulcsos adórendszerrel is. Szavai szerint egy havi nettó 130-140 ezer forintot kereső ember az elmúlt két évben havi 8-10 ezer forintot vesztett el az adójóváírás megszűnése miatt, s ez idő alatt körülbelül 160 ezer forint többletterhet jelentettek számára a különadók. Egy átlagbérből élő embertől így két adóév alatt 360 ezer forintot vett el az Orbán-kormány - jelentette ki, megjegyezve: összesítésükben nem szerepel az áfaemelés, illetve az üzemanyagok árának növekedése.

Az MSZP szóvivője arról is szólt, hogy a nettó minimálbér 2010-ben 61 200 forint volt, 2012-ben pedig csak hétszáz forinttal több. Tavalyelőtt 36 ezer forinttal, tavaly pedig 74 ezerrel többet kellett volna keresniük évente a minimálbéreseknek, ha a kormány az inflációnak megfelelő mértékben emeli a járandóságukat, vagyis ennek elmaradása összesen 110 ezer forinttal rövidítette meg őket - jelezte.

Az MSZP az átlagosan, illetve az átlagnál kevesebbet keresőknek akar kedvezni, ha kormányra kerül, számukra ugyanis "rossz üzlet" volt az Orbán-kormány hatalomra jutása - összegzett Török Zsolt. Mint mondta, adópolitikájuk a kisebb jövedelműek nettó keresetének emelése mellett a legjobban keresők jövedelmét csökkentené. A miniszteri és államtitkári fizetések a progresszív adórendszer eredményeként így 200-300 ezer forinttal lehetnek kevesebbek - mondta.

Fidesz: a baloldal tartozik válasszal

A Fidesz szerint nem a kabinet, hanem a baloldal tartozik válasszal nyugdíjügyben.

A kormánypárti képviselőcsoport ezt arra reagálva közölte, hogy Török Zsolt, az MSZP szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján felszólította a kormányt, válaszoljon arra, hová lett hárommillió ember nyugdíjmegtakarítása.

A Fidesz-frakció az MTI-hez eljuttatott közleményében erre válaszul azt írta: a Gyurcsány-Bajnai-szövetség magyarázattal tartozik, hogy 2010 előtt hová tűntek a magyar emberek nyugdíjmegtakarításai, hová tűnt az állami nyugdíjvagyon, miért ürült ki a nyugdíjkassza, miért csak hitelből tudták már fizetni a nyugdíjakat, és "vajon ők hová írták jóvá" az emberek nyugdíjmegtakarításait.

Hangsúlyozták, míg a baloldal külföldi kézben lévő "nyugdíjpénztárakba játszotta át a magyarok nyugdíjmegtakarításait", addig a Fidesz-kormány visszaszerezte az emberek pénzét, amelyet a nyugdíjrendszer stabilizálására és a nemzeti vagyon növelésére fordít.

A kormánypárt emlékeztetett: az idén jóváírják az állami nyugdíjrendszerben elinduló egyéni számlákon a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket.
A Fidesz közleménye végén felszólította a baloldalt, hogy "hagyja abba a felesleges hisztériakeltést, és helyette számoljon el inkább azzal a több száz milliárdos kárral is, amit 2002 és 2010 között a nyugdíjrendszerben okozott".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában