Ország-világ

2013.04.28. 18:18

Lapát Díjat kapott az állástalan újságíró

Konzervatív újságírók alapítottak díjat – és elsőként a Népszava korábbi munkatársának, a jelenleg állástalan Scipiades Erzsébetnek adták át.

Bakos András

A Lapát Díjat a Szabad Földmíves Páholy nevű asztaltársaság hozta létre, azzal a szándékkal, hogy elismerje az értéket teremtő, de valami miatt állástalanná vált újságírók életművét. A díjat pénteken délelőtt adta át először a budapesti Kossuth Klubban a négy alapító: a rádiós szerkesztő és író Janox, [namelink name="Pethő Sándor"] filozófus, [namelink name="Torkos Matild"] újságíró és [namelink name="Zelei Miklós"] író, újságíró. Az eseményről a librarius.hu című irodalmi portál számolt be. Az alapítók tettükkel jelezni szeretnék, hogy a szakmában szükség van a világnézettől független szolidaritásra.

A díj első kitüntetettje, [namelink name="Scipiades Erzsébet"] (képünkön) írásaiért több rangos szakmai elismerést kapott. Pulitzer-emlékdíjjal, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével, kétszer a Tolerancia-díjjal, háromszor a Minőségi Újságírásért Díjjal és az Európai Újságírói Díjjal ismerték el az elesettekről, hajléktalan felnőttekről és alultáplált gyerekekről, szóló riportjait. Jótékonysági akciókat szervez, híres írók, költők kéziratait elárverezve elesetteken segít. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Nők Lapjánál és a Népszavánál. Utóbbi napilaptól az összes kollégát érintő anyagi problémák elől a Bumeráng kiadójához igazolt, de az a vállalkozás tönkrement.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában