Ország-világ

2013.07.21. 09:23

Így készül Ferenc pápa látogatására egy riói nyomornegyed

Ferenc pápa jövő heti látogatásának lázában ég Varginha, egy elfelejtett brazil nyomornegyed Rio de Janeiro északi részén.

Ferenc pápa jövő heti látogatásának lázában ég Varginha, egy elfelejtett brazil nyomornegyed Rio de Janeiro északi részén.

„Mindenki elfeledkezett rólunk, sokat szenvedtünk” – panaszolja a brazil Gázai övezetnek nevezett területen található bádogváros egyik manikűröse, a 47 éves Sonia Curato. „A pápa szent ember, és ez segíteni fog rajtunk.”

A katolikus asszony szűkös, csupasz házikója a nyomornegyed határában, a pici Sao Jerónimo Emiliani templom mellett áll, amelynek új oltárát a pápa július 25-én megáldja, mielőtt 25-30 ezer hívő előtt beszédet mond a szomszédos futballpályán.

Ott, ahol mindennapos az erőszak és a szegénység, gyakoriak az összeütközések rendőrök és kábítószer-kereskedők között. Igaz, a terület békésebb arcát mutatta az utóbbi hét hónapban, miután az erőteljes hatósági fellépésnek köszönhetően a drogbárók kicsit visszafogottabban tevékenykednek.

A hatóságok 2008-ban hadjáratot indítottak a 30 éve a drogkereskedők kezén lévő nyomornegyedek feletti ellenőrzés visszaszerzéséért. Ezzel is javítanák Rio de Janeiro megítélését, hiszen a metropolis 2014-ben labdarúgó-világbajnokságnak, 2016-ban pedig olimpiai játékoknak ad otthont.

A varginhai plébános, Marcio Queiroz atya szerint az új pápáról kialakult képbe illeszkedik az a tény is, hogy Ferenc ezt a bádogvárost tiszteli meg látogatásával. „Lehet, hogy azért választott minket, mert teljesen azonosulni tud a nyomornegyeddel. Kis közösség vagyunk, szegények, fényűzéstől mentesek, egyszerűek, szürkék” – mutat rá.

„Ferenc gyalog teszi meg a templomot a futballpályától elválasztó 200 métert – magyarázza a pápa varginhai fogadásáért felelős 42 éves Everaldo Oliveira. - Ezalatt nyolc lakoshoz tér be, mint egy apa, aki meglátogatja a gyermekeit."

Az ezer embernek otthont adó bádogvárosban ugyanannyi a katolikus és az evangélikus, akikre csak egy templom és egy félkész kis kápolna jut, miközben a pünkösdista közösségnek négy imaháza van – méltatlankodik Oliveira.

Ahogy más nyomornegyedekben, Varginhában is az evangéliumi egyházak előretörése jellemezte az utóbbi éveket. Ferenc pápa látogatása arra is alkalmat ad, hogy a Vatikán megmutassa, nem hagyta el híveit.

Ugyanakkor az evangéliumi egyházak követői is megnyitják templomaikat és otthonaikat a katolikus egyházfő előtt.

Ferenc pápa "különbözik a többiektől, sokkal kedvesebb a szegényekkel” – magyarázza az Isten Gyülekezetének egyik lelkésze, Rogerio, aki szerint „Jézus is ezért jött a földre”.

A helyi katolikusok többsége arról álmodik, hogy egészen közel juthat a pápához, és esetleg áldásban is részesül.

„Megpróbálok minél közelebb jutni hozzá, és azt kérem tőle, hogy áldja meg az összes brazilt, és kérjen békét és több hitet a számunkra” – mereng el a 76 éves Ana de Souza.

Míg egyesek a felhők között járnak, mások az elszalasztott üzleti lehetőség miatt siránkoznak. Ilyen a 68 éves Antonio de Sá is, akinek kis büféje majdnem a templommal szemben található, de a hatóságok megtiltották neki, hogy a nagy napon kinyisson.

„Pedig jól megszedhettem volna magamat” – panaszkodik a katolikus férfi, aki étkezdéjének a találó Varginha ereklyéje nevet adta. Hogy miért?

„Én vagyok az ereklye, hiszen én vagyok a nyomornegyed egyik legrégebbi lakosa” – árulja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában