Ország-világ

2013.08.20. 13:03

Elsüllyedt egy menekülteket szállító hajó a Karácsony-szigetnél

A hajó a szigettől mintegy 220 kilométerre északra a hajnali órákban vészjelzéseket adott le. Az ausztrál hatóságok egy mentőhajót és egy hadihajót küldtek a helyszínre, amelyek még időben odaértek.

MTI

Elsüllyedt egy menekülteket szállító hajó az Ausztráliához tartozó Karácsony-szigettől északra, a hatóságok 106 embert kimentettek a hivatalos forrásokra hivatkozó hírügynökségi jelentések szerint.

A hajó a szigettől mintegy 220 kilométerre északra a hajnali órákban vészjelzéseket adott le. Az ausztrál hatóságok egy mentőhajót és egy hadihajót küldtek a helyszínre, amelyek még időben odaértek, noha a lélekvesztő félig-meddig már elmerült. Egyelőre nem tudni, sikerült-e mindenkit kimenteni, a kutatást folytatják.

Az illegális bevándorlás kényes kérdés Ausztráliában, különösen most, a szeptember 7-ei parlamenti választások kampányában. A hivatalos adatok szerint idén 18 ezren érkeztek az ötödik kontinensre. Az illegális bevándorlók első állomása általában az Ausztráliától északnyugatra fekvő Karácsony-sziget, ahol rögtön menedéket kérnek.

A kis sziget az indonéziai Jávától mindössze 500 kilométerre van, míg Ausztrália legközelebbi pontjától 1560 kilométer a távolság. Az út Jávától azonban kockázatos, sok száz ember fulladt már vízbe úton a korallszigethez, amelyen az ausztráliai hatóságok befogadótábort működtetnek.

A menekültek általában túlzsúfolt "ócskavas halászhajókon" vágnak neki az útnak. Legutóbb 15-en vesztek a tengerbe, köztük hat gyerek, mivel a rozoga bárka, amelyen vízre szálltak, még az indonéz partok közelében elsüllyedt.

A munkáspárti Kevin Rudd miniszterelnök idén júliusban bejelentette, hogy a tengeren érkező illegális bevándorlók, akiknek menedékkérelmét elutasítják, a jövőben nem maradhatnak Ausztráliában, hanem vagy visszatoloncolják, vagy pedig a Pápua-Új-Guinea területén létesítendő táborba telepítik át őket az ottani kormánnyal kötött megállapodás alapján. Rudds kihívója, a konzervatív Tony Abbott szigorúbb szabályozást szorgalmaz az illegális bevándorlás kezelésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában