Ország-világ

2013.10.17. 16:09

Kötelezettségszegés miatt mintegy másfél tucat ügyben tett újabb lépéseket az EB

Ezek közül 12 esetben úgynevezett indoklással ellátott véleményt kaptak a kormányok, öt ügyben pedig az Európai Bírósághoz fordult a brüsszeli testület.

MTI

Tizenhét ügyben döntött úgy csütörtökön az Európai Bizottság, hogy új szakaszba lépteti az egyes tagországok ellen az európai uniós jog megsértése miatt korábban indított kötelezettségszegési eljárásokat. Ezek közül 12 esetben úgynevezett indoklással ellátott véleményt kaptak a kormányok, öt ügyben pedig az Európai Bírósághoz fordult a brüsszeli testület.

A nyilvánosságra hozott eljárások között nincs Magyarországot érintő.
Belgiumot viszont például érdekes módon azért idézi a luxembourgi bírák elé Brüsszel, mert úgy ítéli meg, hogy nem tartja be az EU előjogairól és mentességeiről szóló jegyzőkönyv előírásait, egészen pontosan Brüsszel szerint nem megfelelően alkalmazza az uniós intézmények adómentességéről szóló passzusokat. Bulgáriának a védett fajok élőhelyének tekintett Kaliakra térségében, környezetvédelmi hatástanulmány nélkül engedélyezett szélerőművek miatt gyűlik meg a baja az EU-val, Lengyelország pedig azért kénytelen Luxembourgban bizonyítani igazát, mert Brüsszel szerint Varsó törvénytelen módon zárt ki egyes pályázókat közbeszerzésekből. Németországot pedig azért citálja a bíróság elé a bizottság, mert úgy ítéli meg, hogy egy olyan jogi kiskapu van a német jogban, amely egyes környezetvédelmi ügyekben kizárja a jogorvoslat lehetőségét. Spanyolországnak pedig azért kell a bíróság előtt védekeznie, mert a bizottság szerint nem szavatolja megfelelően a spanyol csendőrségnél a munkavállalók jogait.

Mindent egybevetve az Európai Bizottság csütörtökön 108 kötelezettségszegési ügyet érintő döntést hozott. Ebben a folyamatban lévő eljárások lezárása, illetve új eljárások indítása is benne van, ám ezekről csak pár nappal később, főtitkárságán keresztül ad tájékoztatást hivatalosan az Európai Bizottság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában