Ország-világ

2013.11.16. 14:17

Az MSZP eltörölné a tranzakciós-, kártyahasználati és készpénzfelvételi adókat

Simon Gábor szerint ezekre a lépésekre azért van szükség, mert a bankok áthárították a lakosságra, a családokra a rájuk rótt adókat.

MTI

Az MSZP eltörölné a tranzakciós illetéket, valamint a kártyahasználatot és a készpénzfelvételt terhelő adókat is.

Az ellenzéki párt terveit [namelink name="Simon Gábor"], a szocialisták elnökhelyettese ismertette szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

Az MSZP-s politikus szerint ezekre a lépésekre azért van szükség, mert a bankok - a kormány korábbi elképzelésével szemben - áthárították a lakosságra, a családokra a rájuk rótt adókat. A banki szolgáltatások éves összevetésben több mint másfélszeresére drágultak októberben, miközben Európában ugyanez a mutató 0,8 százalék volt mondta.

Simon Gábor szerint a tranzakciós illeték, valamint a bankkártya-használati- és készpénzfelvételi adó legutóbb Svédországban bukott meg, de nem igazolta a várakozásokat más uniós tagországokban sem, így várhatóan hamarosan ott is kivezetik őket.

Az MSZP alelnöke a legnagyobb gondnak azt nevezte, hogy a fenti adókkal a lakosság egyszer már adózott jövedelmét terhelik. Erre pedig szerinte a kormány különböző presztízsberuházásai, stadionépítései miatt van szükség.

Simon Gábor arra kérte a kabinetet, hogy ha nem fogadják is el teljesen a javaslatukat, legalább a kártyahasználatot és a készpénzfelvételt ne adóztassák. Ha pedig ezt sem támogatják, akkor az ingyenes készpénzfelvétel jelenleg 150 ezer forintban meghatározott kerete helyett az emberek a teljes fizetésüket, illetve nyugdíjukat vehessék fel díjmentesen.

Az ellenzéki politikus kérdésre válaszolva hangsúlyozta, az MSZP kormányra kerülve nem növelné, hanem mérsékelné a lakosság elmúlt három évben megnövekedett terheit. Megjegyezte ugyanakkor, populista és ígérgető kampány helyett az ország lehetőségeit figyelembe vevő javaslatokkal állnak majd elő.

Facebookon elmondhatja véleményét!


" onloadedmetadata="null" oninput="null" onabort="null" oncanplay="null" onsuspend="null" onpause="null" onratechange="null" onstalled="null" onerror="null" onload="null" onchange="null" onloadeddata="null" onseeking="null" onseeked="null" oncanplaythrough="null" onsubmit="null" onreset="null" onplay="null" onvolumechange="null" onplaying="null" ontimeupdate="null" onloadstart="null" ondurationchange="null" onwaiting="null" onselect="null" onended="null" onemptied="null" onprogress="null" fb-xfbml-state="rendered" fb-iframe-plugin-query="app_id=&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fdelmagyar%2Fposts%2F694324420577834&locale=hu_HU&sdk=joey&width="550"">

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában