Ország-világ

2014.02.18. 13:46

A WikiLeaks olvasóit is megfigyelték

Az elektronikus hírszerzés egy 2012-es keltezésű irata szerint a brit titkosszolgálat olyan szoftvert használt, amellyel meg tudták figyelni, hogy internetezők milyen honlapokat hívnak le.

MTI

Megfigyelte az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) és a brit kormány hasonló profilú, az elektronikus hírszerzésre szakosodott titkosszolgálata (GCHQ) a WikiLeaks kiszivárogató portál olvasóit - derült ki egy titkos dokumentumból, amely kedden jelent meg az NSA volt informatikusa, Edward Snowden újságírótársai által működtetett, The Intercept nevű hírportálon.

A GCHQ egy 2012-es keltezésű irata szerint a brit titkosszolgálat olyan szoftvert használt, amellyel meg tudták figyelni, hogy internetezők milyen honlapokat hívnak le. A most kiszivárgott dokumentum a WikiLeaks oldalainak letöltéseit listázza 2012 februárjából. Az ügynökség valós időben hozzáfért a WikiLeaks látogatóinak IP-címeihez, illetve az általuk használt keresőszavakhoz.

Az ehhez hasonló szoftverek egyébként széles körben elterjedtek, a legtöbb honlaptulajdonos alkalmazza őket. A GCHQ által használt program ingyen letölthető az interneten - jegyezte meg a dpa hírügynökség.

A The Intercepten megjelent másik, Snowdentől származó dokumentumból az derül ki, hogy az NSA még 2010-ben olyan feketelistára tette a kiszivárogató portált alapító Julian Assange-t, amelyen az al-Kaida terrorszervezet tagjai szerepeltek.

A napvilágra került titkos dokumentumokra reagálva Julian Assange - a WikiLeaks honlapján megjelent közleményében - felszólította az amerikai kormányt, hogy jelöljön ki különleges ügyészt, aki az NSA-nek a médiával kapcsolatos tevékenységét vizsgálná.

Címkék#Wikileaks

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában