Ország-világ

2014.02.24. 20:45

Mi lesz veled, Ukrajna?

Egyes hírek szerint 82 halottja és több száz sérültje van az ukrán népfelkelésnek. Egy hét alatt nagyot fordult a világ Ukrajnával, ahol leváltották Viktor Janukovics államfőt, és szabadon engedték Julija Timosenko bebörtönzött volt miniszterelnököt.

Arany T. János-Horváth Attila-Szabó C. Szilárd

– Ukrajna egységes ország marad, senkinek sem fűződik hozzá érdeke, hogy szétszakadjon. Ukrajna jövője ott dől el, hogy sikerül-e modernizálni az országot. Ehhez azonban segítségre lenne szüksége – véli [namelink name="Tálas Péter"] biztonságpolitikai szakértő.

Szerinte azonban az Európai Unió nem tud és nem is akar újabb hatalmas áldozatokat hozni egy tagállamért. [namelink name="Vlagyimir Putyin"], Oroszország elnöke attól fél, hogy elveszíti politikai és gazdasági befolyását, de az oroszok hiába gazdagok, nem modernek. Éppen ezért a szakértő szerint egy hosszú, bizonytalan folyamat kezdődik az ország történelmében. Tálas Péter szerint Ukrajna rendkívül nehéz helyzetben van, mert az ország az utóbbi években teljesen elszegényedett, kiszolgáltatottsága most tovább nőhet.

Mi lesz veled, Ukrajna? Válogatott fotók egy vérben álló országból. Fotó: MTI (galéria)

Kilopták a rendőrök a halott tüntetőket a kolostorból

Nem találok szavakat arra, ami a Majdanon történt az elmúlt héten – mondta [namelink name="Sajtos-Zapotocsnaja Natália"], és tényleg nem találta a szavakat. Olyan sokk érte, hogy elfelejtett magyarul. A szegedi ukránok elnöke önkéntesként dolgozott.


– A csütörtöki mészárlást látva, amikor a mesterlövészek fiatal lányokat és fiúkat lőttek le, sírva mondta a 22 éves lányom, hogy azonnal menjünk Kijevbe, a Majdanra, mert segítenünk kell a tüntetőknek – mondta péntek délután Sajtos-Zapotocsnaja Natália, akit láthatóan nagyon megviseltek az elmúlt napok eseményei. A Szegedi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, a Szegedi Tudományegyetem Szláv Filológiai Tanszékének 50 éves adjunktusa 1988 óta él Szegeden magyar férjével és gyermekeivel. Elmondása szerint mintegy kétszázan vallják magukat ukránnak Szegeden.

– Hároméves koromtól Kijevben éltem, nagyon szeretem a várost. Rokonaim és barátaim élnek az ukrán fővárosban, ahová gyakran visszajárok – mondta Sajtos-Zapotocsnaja Natália, aki ott volt a 2004-es narancsos forradalom idején is Ukrajnában az utcán. Decemberben egy hetet dolgozott önkéntesként a Majdanon, ahol november óta demonstrálnak az emberek.

– Felemelő érzés volt ott lenni. Hallottam magyar szavakat, láttam Ungvár, Huszt és Beregszász sátrát a főtéren. Az emberek mindenben segítettek egymásnak. Arra nem találok szavakat, ami a Majdanon történt keddtől péntekig, amikor halomra gyilkolták a tüntetőket – mondta Sajtos-Zapotocsnaja Natália, és tényleg nem találta a szavakat. Elmondása szerint olyan sokk érte, hogy elfelejtett magyarul.

– Egy elnök, egy kormány sem ér annyit, hogy vér folyjon az utcákon – mondta a szegedi ukránok elnöke, aki szerint sokkal többen haltak meg, mint amiről a hírek szólnak. Szerinte biztosan több az áldozat, mint nyolcvannyolc. Tudomása szerint a Majdanon elhunytakat ideiglenesen egy kolostorba vitték a tüntetők. Olyan híreket is hallott, hogy a civil ruhás rendőrök és felbérelt verőlegényeik kilopták a holttesteket a kolostorból, és elégették, mert egy orosz mondás szerint „ha nincs ember, nincs ügy". Miközben beszélgettünk, az ukrán 5-ös csatorna műsorát néztük az interneten, amely az elmúlt napok eseményeiből készült összeállítást sugárzott. Láttuk azt a jelenetet, amikor pajzsok mögé bújva araszoltak a tüntetők egy ismeretlen cél felé, miközben a mesterlövészek egyesével meglőtték őket. Az emberek a földön fetrengtek a fájdalomtól. Ezeket a képsorokat látva Natáliának folyt a könnye. Jó pár másodpercig nem tudott megszólalni. Majd megmutatta, milyen szép dalt írtak a lengyelek Nyújtsd a kezed Ukrajnának! címmel a forradalomról. Ezt hallgatva megint eleredtek a könnyei.

– Nagyon örülök annak, hogy [namelink name="Julija Timosenko"] kiszabadult a börtönből, és beszédet mondott a Majdanon. Ez hatalmas lépés. Azt azonban továbbra sem tudom, hogyan lesz tovább. Noha nagy fordulat következett be, és pozitív a változás, még mindig kritikusnak tartom a helyzetet. Az megnyugtató, hogy próbálják demokratikus irányba terelni a dolgokat – mondta lapunknak vasárnap délelőtt Sajtos-Zapotocsnaja Natália.

– Ugyanakkor a Majdan tér bizonyítja, hogy Ukrajnában rendkívül erősek a civilek, a tüntetéseknek nagyon pozitív hatásai lehetnek, a közös történelmi élmények segíthetik, hogy elinduljon a társadalmi átrendeződés. Azt azonban fontos hangsúlyozni, hogy akár az Európai Unióhoz, akár Oroszországhoz fűződő elit nyeri a politikai háborút, ugyanazokkal a problémákkal kell szembenéznie, mint Viktor Janukovicsnak – mondja a szakértő.

Tálas Péter szerint ami a Majdan téren zajlik, az nem forradalom, nem polgárháború, hanem felkelés. Most a hatalmi elit és a társadalom egy része között van feszültség, a polgárháborúban ehhez képest társadalmi csoportok lépnek fel erőszakosan egymás ellen. Most a hatalomgyakorlás módja ellen és a korábbi alkotmányos rend ellen lépnek fel a felkelők.

– Sokan furcsállják, hogyan tarthattak ki ilyen sokáig a Majdan tériek. Sok iraki és afganisztáni veterán van közöttük, akik pontosan tudják, hogyan zajlik az utcai harc, hogyan kell távol tartani a rendőröket a barikádoktól, és azt is, hogyan kell Molotov-koktélt készíteni – mondja Tálas Péter.

Szerinte Magyarország abban érdekelt, hogy a szomszédország megőrizze függetlenségét, politikailag és gazdaságilag is, ugyanis ami Ukrajnában történik, ránk is hatással van. Többek között Magyarország földgázellátásának kétharmada és a teljes olajszükséglet onnan érkezik.

A szakértő ugyanakkor hangsúlyozza, hogy nem kell a kárpátaljai magyarok átvándorlásával számolni, ők nem érdekeltek abban, hogy elhagyják az országot.

* * *

Tönkremegy egy tönk szélén álló ország

Aggodalomra ad okot a helyzet, hiszen az ellenzék egyik pártja, a nacionalista Szvoboda nyíltan magyarellenes, több magyar emlékművet megrongáltak, felégettek, fáklyás felvonulást tartottak Beregszászon, hangosan harsogták, hogy tűnés, magyarok – mondja a 28 éves [namelink name="Máté László"], a kárpátaljai Tiszakeresztúr önkormányzati képviselője.

– Már a 2004-es narancsos forradalmat követően kiábrándultam az egészből. Akkor is kivonult fél Ukrajna, ott voltam én is, mint a magyarok többsége, vártuk a szebb jövőt. Amikor a jobboldali kormány került hatalomra, nekünk, magyaroknak rosszabbodott a helyzetünk, Kárpátalján mi lettünk az ellenség. Lehet, hogy a törvények nem tiltották számunkra a nyelvhasználatot, de a színfalak mögött éreztették velünk a jobboldali helyi vezetők, hogy másodrendű nemzet vagyunk – mondja Máté László. A 28 éves fiatalember 2010 óta a kárpátaljai Tiszakeresztúr önkormányzati képviselője.

Azt mondja, megérti a tüntetőket, de nem szimpatizál velük. – Az ukránok többségének elege van Oroszországból, ahogy nekem is, ennek ellenére [namelink name="Viktor Janukovics"] a kisebbik rosszat választotta. Az Európai Unió követeléseit – gázár- és adóemelés – lehetetlen a jelenlegi Ukrajnában véghezvinni. Oroszország pedig olcsóbb gázt, munkaerőpiacot, kereskedelmi partnerséget ígért. Az ország a csőd szélén áll már több mint tíz éve, a mostani helyzet várható volt – mondja Máté László.

– A helyzet aggodalomra ad okot, mivel az ellenzék egyik pártja, a nacionalista Szvoboda tagjai nyíltan magyarellenesek. Több magyar emlékművet megrongáltak, felégettek, fáklyás felvonulást tartottak Beregszászon, hangosan harsogták, hogy tűnés, magyarok. Ha ők kerülnek hatalomra, szomorú sors vár a kisebbségre. Programjukban nyíltan kimondják például, hogy csak ukránul lehet beszélni – magyarázza.

Mi lesz veled, Ukrajna? Válogatott fotók egy vérben álló országból. Fotó: MTI (galéria)


Máté László úgy gondolja, a tüntetők között lévő kemény mag csak törni-zúzni akar, ők nem hallgatnak senkire. – Kérdés, hogy ki pénzeli a felkelőket. 20–30 ezer embernek ennie, innia kell mindennap. Sokan csak pénzért mentek tüntetni, ezt biztos forrásból tudom. A békés tüntetők még irányíthatók, csak nem tudni, meddig. Még jobban tönkremegy egy már a tönk szélén álló ország. A tömeg, amely már három hónapja Kijevben tüntet a Majdanon, nem dolgozik, mindent felégetnek. Majd egyszer ott is rendbe kell tenni mindent, amit majd az adófizetők állnak. Félek, hogy polgárháború lesz, ami nem használ senkinek. Ha pedig az ellenzék nyerne, akkor a most kormányon lévő hatalom is ki tud vezényelni 20 ezer huligánt Kijev főterére, és kezdődhet minden elölről.

A kárpátaljai Tiszakeresztúr önkormányzati képviselője szerint a tüntetések nem érintik az Ukrajnában élő magyarságot. – Bár Kijev messze van, ennek ellenére senki sem tudja, mi lesz, mert már vannak megmozdulások Nagyszőlősön, Munkácson és Ungváron is – teszi hozzá.

– A magyarok többsége legszívesebben az arany középutat választaná, ami sajnos nem létezik. Nem foglalnak állást, mert igazából egyik megoldás sem jó a számunkra. Remélem, nem kell menekülnünk a hazánkból – mondja Máté László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában