Ország-világ

2014.03.06. 14:28

Ferenc pápa: a papok érző emberek, az egyház ˝tábori kórház˝ legyen

Hagyomány szerint nagyböjt kezdetén az egyházfő a több mint 300 római plébánián szolgáló olasz és külföldi pappal találkozott.

MTI

A sírni is képes papokról, a világ szenvedését gyógyító egyházról beszélt Ferenc pápa csütörtökön, amikor a Vatikánban a római egyházmegye papjait fogadta.

A hagyomány szerint nagyböjt kezdetén az egyházfő a több mint 300 római plébánián szolgáló olasz és külföldi pappal találkozott.

A VI. Pálról elnevezett audiencia-teremben Ferenc pápa "rólunk, papokról" beszélt hangsúlyozva, hogy Olaszországot nem annyira püspökei mint ügyes papjai teszik a mai napig erőssé.

"A pap arra hivatott, hogy szíve legyen, amely képes meghatódni" - fogalmazott Ferenc pápa hangsúlyozva, hogy az egyháznak nem "steril, laboratóriumba illő, csupa tiszta csupa szép" pásztorokra van szüksége. Hozzátette: a pap ne féljen kézzel érinteni a szenvedést, "a könyörületesség és az együttérzés embere legyen, aki közel áll népéhez és mindenkinek szolgája".

"Közülünk hányan sírnak egy szenvedő gyermekkel, egy tönkrement családdal, az útját nem találó számos emberrel szemben?" - kérdezte a pápa, aki szerint a mai ember könnyeit veszítette, de a papoknak tudni kell sírnia.

Ferenc pápa egy általa már többször hangoztatott gondolatot is megismételt, miszerint az egyháznak tábori kórháznak kell lennie, mivel a mai világban nagyon sok seb szorul ápolásra.

Az egyházfő kijelentette, nagyon sok ember szenved és sérül anyagi problémák miatt, a világba vetett és elveszített illúzióktól és botrányoktól még az egyházban is. "A világban végtelen tömegek szenvednek számos országban. Ez a könyörület korszaka az egyházban is" - mondta Ferenc pápa.

Az egyházfő gyakorlati tanácsokat is adott paptársainak, többek között azt, hogy gyóntatóként ne legyenek túl szigorúak, de túl engedékenyek sem. Azt is megkérdezte a római papoktól, hogy imával vagy televíziózással fejezik-e be napjukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában