Ország-világ

2014.03.06. 22:25

Kövér: eredményes a kormány munkahelyvédelmi akcióprogramja

Ma 270-280 ezerrel több ember dolgozik, mint 2010-ben - mondta az Országgyűlés elnöke.

Eredményesnek nevezte a kormány munkahelyvédelmi akcióprogramját az Országgyűlés elnöke a paksi ipari park inkubátorházában tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján.

[namelink name="Kövér László"] elmondta: a kormány jó gazdaságpolitikájának és munkahelyvédelmi akcióprogramjának köszönhetően jelentősen nőtt a foglalkoztatás a ciklus elejéhez képest.

Ma 270-280 ezerrel több ember dolgozik, mint 2010-ben. Ezen belül is olyan társadalmi csoportok foglalkoztatását sikerült növelni, amelyek átlagos helyzetben nehezebben férnek hozzá a munkaerőpiachoz, ilyenek a családos anyák, a fiatal pályakezdők, a nyugdíjhoz közel állók – közölte a házelnök.

Hozzátette, hogy kevés szó esik ugyan erről, de nagyon súlyos demográfiai problémákkal küszködik az ország.

"Ha a kisgyermekes anyáknak segítünk a munkaerőpiacra való visszatérésben, megkönnyítjük a gyermekvállalást, nem csak a munkahelyteremtésben érünk el eredményt" - mondta Kövér László.

Kiemelte, a jó gazdaságpolitika a legjobb foglalkozáspolitika. Azt mondta, a következő hétesztendős európai uniós költségvetésből Magyarországra több pénz jut, mint amennyi eddig jutott, dacára annak, hogy az unió összköltségvetése csökken.

Az MTI kérdésére kifejtette: 20 milliárddal több pénzt tud lehívni Magyarország, így az egy főre vetített összeg 660 ezerről 712 ezer forintra nő az előző ciklushoz képest.

Kövér László kitért arra, hogy az Európai Unió ebben a ciklusban kifejezetten hangsúlyt fektet a fiatalok foglalkoztatására.

"Ez Magyarország kezdeményezésére és lobbijára került be a költségvetésbe külön rovatba" - tette hozzá.

Szintén lényeges különbségnek nevezte a házelnök azt, hogy az előző hét esztendővel szemben a mostani ciklusban érkező források 60 százalékát gazdaságfejlesztésre, a vállalkozások lehetőségeinek bővítésére, versenyképessé tételére szeretnék fordítani.

Közölte: a paksi atomerőmű küszöbön álló bővítése óriási beruházás, nem túlzás azt állítani, hogy az évszázad beruházása, 10-12 milliárd eurót tesz ki. Az, hogy 40 százalékban magyar vállalkozások kapnak szerepet, az állam kasszáját is gyarapítja, hiszen a pénz harmada visszajut oda adó formájában.

"A beruházás 10 ezres nagyságrendben fogja a munkahelyek számát bővíteni az építés folyamán és évi egy százalékkal fog majd hozzájárulni a gazdaság növekedéséhez" - tette hozzá az Országgyűlés elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában