Ország-világ

2014.04.11. 17:24

A palesztinokat felvették a Genfi Egyezmények tagjai közé

Izrael ellenezte a lépést, azzal érvelve, hogy nem létezik általánosan elismert palesztin állam, és a döntés meg fogja nehezíteni a béketárgyalásokat.

MTI

Huszonöt évvel első tagsági kérelmük benyújtása után a palesztinok csatlakozhatnak a háborús felek magatartását és a katonai megszállást szabályozó Genfi Egyezményekhez - közölte a svájci kormány pénteken.

Izrael ellenezte a lépést, azzal érvelve, hogy nem létezik általánosan elismert palesztin állam, és a döntés meg fogja nehezíteni a béketárgyalásokat.

A palesztin vezetés április elsején levelekben kérte a Palesztin Autonóm Területek felvételét az ENSZ több szakosított szervezetébe, illetve nemzetközi egyezmények tagjai közé, miután Izrael nem teljesítette a palesztin foglyok negyedik csoportjának előzőleg megállapodásban vállalt szabadon engedését a március végi határidőre.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár csütörtökön elfogadta a palesztinok kérelmét 13 más ENSZ-egyezményhez való csatlakozásról.

Svájc mint a Genfi Egyezmények letéteményese közölte, hogy a "palesztin állam" április 2-i hatállyal csatlakozott az egyezményekhez.

A Genfi Egyezmények egyik pontja, amely különösen aggasztja Izraelt, tiltja a megszállt területek gyarmatosítását. A zsidó állam szerint ez nem alkalmazható Ciszjordániára és a Gázai övezetre, mert a két terület szuverenitása megkérdőjelezhető: Jordánia és Egyiptom, amelyek 1967 előtt kormányozták őket, már nem tartanak rájuk igényt, míg a palesztinoknak sosem volt önálló államuk.

Izrael arra is hivatkozik, hogy Kelet-Jeruzsálemet nem lehet megszállt területnek tekinteni, mert a zsidó állam az állampolgári jogokat a városrész arab lakóira is kiterjesztette, jóllehet a negyedmillió arab lakos közül csak néhány ezren éltek ezzel a lehetőséggel. A nemzetközi közösség nem fogadta el Kelet-Jeruzsálem izraeli bekebelezését.

A Palesztinai Felszabadítási Szervezet először 1989. június 21-én kérte csatlakozását a Genfi Egyezményekhez. Akkor a svájci külügyminisztérium úgy nyilatkozott: nem tud dönteni a kérelemről, "tekintettel a nemzetközi közösségen belül uralkodó bizonytalanságra, hogy létezik-e vagy sem palesztin állam".

Az ENSZ Közgyűlése 2012. november 29-én hozott határozatában "nem tag megfigyelő állam" szintre emelte Palesztina státusát.

Címkék#Palesztina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában