Ország-világ

2014.04.16. 07:29

Dél-koreai kompbaleset: Összeverekedtek a hozzátartozók a rendőrökkel

Címkék#elsüllyedt

A mentők vasárnapra virradóan tíz újabb holttestet találtak meg.

Munkatársunktól

Összeverekedtek a hozzátartozók a rendőrökkel

Összeverekedtek a rendőrökkel a szerdai dél-koreai hajókatasztrófa áldozatainak a hozzátartozói, akik azon háborodtak fel, hogy a hatóságok szerintük tehetetlenkednek a még mindig eltűntként nyilvántartott 256 utas keresése során.

Mintegy százan vágtak neki vasárnap reggel a Szöulba vezető útnak a Csindo szigetén, a mentés központi helyszínén összegyűlt, kétségbeesett rokonok közül, mert a fővárosban is ki akarták nyilvánítani az elégedetlenségüket, de a rendőrök útjukat állták a szárazföldre vezető hídon, és ekkor tört ki az összecsapás. Sérültekről nem érkezett hír.

A mentők vasárnapra virradóan tíz újabb holttestet találtak meg, így ezzel a halálos áldozatok hivatalos száma 46-ra emelkedett.

A katasztrófa okát még mindig nem tudták kideríteni, de egy feltevés szerint a komp túlságosan éles és gyors fordulót vett, és eközben felborult és elsüllyedt. A gyanú szerint a kapitány egy kevésbé tapasztalt tengerészre bízta a hajó irányítását, és ráadásul felügyelet nélkül magára hagyta a hajóhídon.

Holttesteket emeltek ki a hajótestből a búvárok

Kiemeltek három holttestet a búvárok szombaton a négy nappal korábban elsüllyedt dél-koreai komp víz alá merült kabinjaiból - jelentette be a parti őrség.

"A búvárok betörték az egyik kabin ablakát nem sokkal (helyi idő szerint) éjfél előtt és kiemeltek három holttestet" - közölte a dél-koreai parti őrség egyik illetékese. A búvároknak most először sikerült a hajóbelsőhöz hozzáférniük.

Az ország délnyugati partjainál szerencsétlenül járt komphajón a legutóbbi adatok szerint 476-an utaztak. A hivatalosan halottnak nyilvánított utasok száma korábban a nap folyamán 33-ra emelkedett, miután újabb négy holttestet találtak a hajó közelében a tengerben. A kabinokból kiemeltekkel együtt így hivatalosan a kompszerencsétlenség 36 halálos áldozatáról tudni. 266 utasra még nem találtak rá, szakértők szerint azonban nem valószínű, hogy az eltűntnek nyilvánított utasokat – közöttük számos iskolást – még életben találnák.

A mentést előző éjjel félbe kellett szakítani az erős hullámzás miatt. A munkálatokat szombaton helyi idő szerint hajnali négy órakor folytatták.

Szombaton letartóztatták a szerencsétlenül járt komphajó kapitányát és a legénység két tagját. A Li nevű, 68 éves kapitányt vétkes gondatlansággal vádolják. A gyanú szerint egy tapasztalatlan tengerészre bízta a hajó irányítását, akit ráadásul magára is hagyott a hajóhídon, amikor pedig a hajó süllyedni kezdett, a kapitány a hatóságok feltételezése szerint még az utasok előtt elhagyta a komp fedélzetét. A hajó újonc harmadik tisztjét azzal vádolják, hogy kockázatos útvonalra vezette a hajót. Rajtuk kívül letartóztatták a komp egyik kormányosát is.

Holttesteket láttak a búvárok az egyik kabinban

Túlélők után kutató búvárok három holttestet láttak a vízben lebegni a szerdán elsüllyedt dél-koreai komp egyik kabinjában az ablakon keresztül, de nem tudtak hozzájuk férkőzni - közölte szombaton a parti őrség.

A búvárok egy víz alá került kabinban látták a testeket, de nem mondták el, hogy kik lehettek. Az ablakot nem sikerült betörni. Hangokat nem hallani a roncsból. A látási körülmények igen rosszak - mondták el.

A mentést péntek éjjel félbe kellett szakítani a gyors áramlatok és nagy hullámok miatt, de szombaton helyi idő szerint hajnali négy órakor folytatták. Délutánra még rosszabb körülményeket, erős szelet jósol a meteorológiai szolgálat.

Letartóztatták a komp kapitányát

A dél-koreai hatóságok letartóztatták szombaton a szerencsétlenül járt komphajó kapitányát, miután egy bíróság vádat emelt ellene.

A Li nevű, 68 éves férfi vizsgálati fogságba került. A vádak között szerepel a vétkes gondatlanság és a tengeri jog megsértése. Mokpo város bírósága azért rendelte el az őrizetbe vételt, mert fennáll a gyanú, hogy a férfi bizonyítékokat semmisíthet meg.

A férfit azzal vádolják, hogy még az utasok előtt elhagyta a komp fedélzetét, amikor a 6850 tonnás hajó szerdán elsüllyedt. Hivatalosan 29 ember halálát erősítették meg, de 270 utasra még nem találtak rá.

A kapitányt azzal is gyanúsítják, hogy egy tapasztalatlan tengerészre bízta a hajó irányítását, akit ráadásul magára is hagyott a hajóhídon.

Letartóztatási parancs a kapitány és a legénység két tagja ellen

Letartóztatási parancsot adott ki a dél-koreai kompbaleset ügyében eljáró hatóság pénteken a két nappal korábban elsüllyedt komphajó kapitánya és a legénység két további tagja ellen.

A Sewol komphajó szerdán süllyedt el több mint 470 emberrel - köztük négynapos tanulmányi kiránduláson lévő 325 középiskolással - a fedélzetén Incshon és Csedzsu között. Hivatalos adatok szerint a szerencsétlenségben 28-an haltak meg, de az áldozatok száma várhatóan tovább nő. Mintegy 270 embert ugyanis eltűntként tartanak nyilván.

A súlyos hajóbaleset körülményeit és okait felderítő nyomozók korábban közölték, hogy a baleset idején a 69 éves Ri Dzsun Szok kapitány nem volt a hajóhídon, a kormánynál a kevesebb tapasztalattal rendelkező harmadtiszt állt.

Fotó: MTI/EPA/Dél-koreai parti őrség

A dél-koreai parti őrség által közreadott képen Ri Dzsun Szok, a Szevol komphajó kapitánya (j3) a parti őrség tagjainak segítségével elmenekül süllyedő hajójának fedélzetéről a dél-koreai Csindo partjai előtt 2014. április 16-án.
Fotó: MTI/EPA/Dél-koreai parti őrség

A hajó egyik kormányosa pénteken elmondta, hogy miután a komp kezdett oldalra dőlni, a kapitány visszasietett a hajóhídra. "Nyugodtan megkérdezte, mennyire dőlt meg a hajó, majd megpróbálta egyenesbe hozni a vízi járművet" - mondta Oh Jung Szok a komphajó egyik kormányosa, akit jelenleg Mokpo városában kórházban ápolnak.

A dél-koreai parti őrség búvárai továbbra is túlélők után kutatnak, egyelőre azonban - a korábbi állításokkal szemben - nem sikerült bejutniuk a komphajó utasterébe. A parti őrség egyik tisztségviselője pénteken közölte, hogy a búvárok elérték a hajó rakterét, de az távol esik attól a teremtől, ahol az utasok tartózkodtak.

Az eltűnt gyermekek szülei a kapitányt okolták a tragédia miatt. Ri Dzsun Szok bocsánatot kért az áldozatokért, de a felelősségét nem ismerte el. Szemtanúk azt állították, hogy a kapitány és a legénység néhány tagja elhagyta a hajót, míg mások azt az utasítást adták az utasoknak, hogy maradjanak a helyükön, amikor a hajó süllyedni kezdett.

"Nem tudom, miért hagyta el a fedélzetet, a koreaiaknál azonban nem szokás a végsőkig a hajón maradni. Ez a nyugatitól eltérő kultúra" - mondta Dzsu Hi Csun tengerészeti szakértő, aki 2006-ban a kapitánnyal mint a Csedzsu szigetéhez vezető vízi út szakértőjével készített interjút.

A parti őrség szerint a nyomozók a legénység esetleges hanyagságára, a teher berakodásának módjára és a hajó esetleges szerkezeti hibáira összpontosítanak, annak ellenére, hogy a jármű a jelek szerint minden biztonsági és biztosítási követelménynek megfelelt.

Teljesen a víz alá merült a dél-koreai komp. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)


A parti őrség cáfolta a bejutást







Túlélők után kutatnak Csindo partjai előtt. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)












Sikerült bejutni a hajótérbe





Túlélők után kutatnak Csindo partjai előtt. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)






Folytatják az eltűntek felkutatását










Áder János részvéttáviratot küldött

Áder János köztársasági elnök csütörtökön részvéttáviratot küldött Pak Gun Hje dél-koreai államfőnek a Csedzsu szigete mellett előző nap bekövetkezett tragikus kompbaleset miatt.

"Minden magyar nevében a legmélyebb részvétemet szeretném kifejezni Önnek és a Koreai Köztársaság népének. A fájdalom nehéz időszakában gondolatban az áldozatok családjaival és barátaival vagyunk" - írta a magyar államfő.

Túlélők lehetnek az elsüllyedt hajón

Vannak még túlélők az elsüllyedt dél-koreai komphajó testében - mondta egy apa a Reuters hírügynökségnek csütörtökön a katasztrófa helyszíne közelében, azt állítva, hogy sms-üzenetet kapott a balesetben eltűnt fiától.

"Azt írta nekem a szöveges üzenetben, hogy 'élek, vannak itt más életben lévő diákok is, kérlek, mentsetek ki bennünket gyorsan' " - mondta a férfi a Reuters tudósítójának, aki a helyszínre érkezett hozzátartozók táraságában van.

A hivatalos adatok szerint 287 embert, zömében középiskolás diákot keresnek még eltűntként a Dél-Korea nyugati partjainál egy napja történt szerencsétlenségben, és a hatóságok közlése szerint szinte bizonyos, hogy többségük az elsüllyedt hajóban rekedt és nem élte túl a balesetet.

Túlélők után kutatnak az elsüllyedt Szevol személyhajón. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)










Túlélők után kutatnak az elsüllyedt Szevol személyhajón. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)








Csaknem 300-an tűntek el












Léket kapott és elsüllyedt a Szevol személyhajó. Fotó: MTI/AP/Yonhap/Hjung Min Vu (galéria)










Teljesen elsüllyedt a dél-koreai hajó, több mint száz ember el







Léket kapott és elsüllyedt a Szevol személyhajó. Fotó: MTI/AP/Yonhap/Hjung Min Vu (galéria)






Hivatalos: eddig 190 embert mentettek ki az elsüllyedt dél-koreai hajóról










Minden diákot kimentettek a Dél-Korea partjainál léket kapott hajóról

Mind a 338 kiránduló diákot és tanárt kimentették arról a dél-koreai hajóról, amely léket kapott és oldalára fordult szerdán a Koreai-félsziget nyugati partjainál - közölte egy iskolai vezető. A hajó további mintegy 140 utasának sorsáról egyelőre nincs hír.

A 6800 tonnás Sewol a legfrissebb hírek szerint 476 emberrel a fedélzetén a Koreai-félszigettől délre fekvő Csedzsu szigetére tartott, amikor (helyi idő szerint) reggel 9 óra előtt néhány perccel vészjelzést adott le

A komphajó a fővároshoz közeli Incshon kikötőjéből futott ki kedden, és délnek tartva Csindo városa közelében haladt, amikor balesetet szenvedett, és a hajótestbe bezúduló víz miatt fokozatosan az oldalára dőlt.

A dél-koreai parti őrség 18 helikoptert és 34 hajót küldött a helyszínre az utasok kimentésére.

Süllyed egy utasszállító hajó Dél-Korea partjainál, zajlik a mentés

Süllyedőben van Dél-Korea nyugati partjainál egy utasszállító hajó, amelynek fedélzetén mintegy 450 utazott - közölte a dél-koreai parti őrség szerdán, hozzátéve, hogy már zajlik az utasok mentése.

Léket kapott és elsüllyedt a Szevol személyhajó. Fotó: MTI/AP/Yonhap/Hjung Min Vu (galéria)







Vészjelzést ad egy utasszállító hajó Dél-Korea partjainál





Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában