Ország-világ

2014.08.20. 09:17

Gázai konfliktus: összeomlott a tűzszünet, újrakezdődtek a légicsapások - fotók

Kedd este újrakezdődtek az izraeli légicsapások a Gázai övezet ellen és a palesztinok rakétatámadások Izrael déli és középső részei ellen, ezzel együtt megszakadtak a tartós tűzszünetről szóló tárgyalások is.

A tízes izraeli tévécsatorna híradása szerint Izrael a Gázai övezet lakatlanabb területeit lőtte, hogy ne zárják be a kaput az esetleges további tűzszüneti tárgyalások előtt. Kora este az övezettel szomszédos déli izraeli városokat, Netivotot, majd Asdódot, Askelont, Beér Sévát lőtték a gázai fegyveres csoportok, késő este pedig Tel-Avivot és környékét, mintegy harminc rakétával.

A Hamász palesztin szélsőséges szervezet bejelentette, hogy a tel-avivi Ben Gurion repülőteret is célba vették.

A Hamász katonai szárnya, az Ezzeddín el-Kasszám Brigádok azzal fenyegetőzött, hogy folytatni fogja a repülőtér lövetését, és óva intette a külföldi légitársaságokat a légi kikötő használatától. A fegyveres szervezet közölte azt is, hogy rakétatámadást intézett Jeruzsálem ellen. A Sky News Arabíja hírtelevízió tájékoztatása szerint Jeruzsálemben is megszólaltak a légvédelmi szirénák. Ezzel kapcsolatosan Miki Rozenfeld, az izraeli rendőrség szóvivője közölte: nincs tudomása arról, hogy rakéták csapódtak volna be Jeruzsálemben, feltehetően a légvédelmi rendszer megsemmisítette őket.

Rakétát lőnek ki izraeli célpontra Gázából 2014. augusztus 20-án. Fotó: MTI/EPA/Atef Szafadi

Rakétát lőnek ki izraeli célpontra Gázából 2014. augusztus 20-án. Fotó: MTI/EPA/Atef Szafadi

Kezdődik minden előről


Izraelben ismét életbe léptek a polgári védelmi előírások, tilos tömeges, ötszáz fősnél nagyobb rendezvényeket tartani a rakéták lőtávolságában lévő településeken.

Az övezet szomszédságában fekvő kibucok lakói az utóbbi heteket az ország északi részén, általában az ottani kibucok vendéglátását élvezve töltötték, s csak az utóbbi napokban tértek vissza otthonukba. A harcok kiújulása miatt azonban ismét távozásukat fontolgatják.

Az izraeli tévé által megszólaltatott szakértők szerint Hamásznak még két-háromezer rakétája lehet, s a palesztin szélsőséges szervezet most "kifárasztó háborúba" kezdett követeléseik teljesítése érdekében, miután azoknak nem tudtak érvényt szerezni az egyiptomi közvetítéssel folytatott kairói tárgyalásokon.

Rakétát lőnek ki izraeli célpontra Gázából 2014. augusztus 20-án. Fotó: MTI/EPA/Atef Szafadi

Rakétát lőnek ki izraeli célpontra Gázából 2014. augusztus 20-án. Fotó: MTI/EPA/Atef Szafadi

Nincs remény a tűzszünetre


A harcok kiújulása egyszersmind azt jelenti, hogy dugába dőltek a tartós tűzszünetről szóló, Egyiptom közvetítésével zajló kairói tárgyalások. Azzam al-Ahmad, a palesztin küldöttség vezetője Izraelt tette felelősség ezért. Szerinte a zsidó államnak eleve az volt a célja, hogy megszakítsa a tárgyalások, és a kedd este történtek szemléletesen bizonyítják azt, amire a palesztinok már a legelején gyanakodtak, jelesül, hogy Izrael nem vette komolyan párbeszédet.

"Izrael megszakította a kapcsolatokat, amelyek békét hoztak volna, és ez kizárólag az ő döntése volt" - mondta Ahmad. Szerinte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök semmilyen tűzszüneti megállapodást sem akar a palesztinokkal. A palesztin főtárgyaló bejelentette azt is, hogy a küldöttsége szerda hajnalban elutazik Kairóból, de ha az egyiptomi közvetítők úgy gondolják, hogy lehet folytatni a párbeszédet, készek újra tárgyalóasztalhoz ülni.

Benjámin Netanjahu szóvivője visszautasította azokat a palesztin vádakat. Mark Regev szerint a Gázából kilőtt rakéták tették lehetetlenné a kairó tárgyalások folytatását.

"A kairói folyamat mindenfajta erőszak teljes és feltétlen megszűnésére épült, de a rakéták gázai kilövésével nemcsak a tűzszünetet sértették meg egyértelműen, hanem lerombolták azt az alapot is, amelyen a tárgyalások nyugodtak" - mondta Regev.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában