Ország-világ

2014.09.18. 19:40

Október 1-jén hallgatják meg Navracsics Tibort

A minisztert az EP oktatási, kulturális, ifjúsági és állampolgársági ügyekkel foglalkozó biztosának jelölték.

Döntött csütörtökön az Európai Parlament (EP) házbizottságaként működő úgynevezett elnökök konferenciája az uniós biztosjelöltek meghallgatásáról. A közzétett adatok alapján Navracsics Tibort október 1-jén hallgatja meg az EP kulturális bizottsága.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium jelenlegi vezetőjét oktatási, kulturális, ifjúsági és állampolgársági ügyekkel foglalkozó biztosnak jelölte Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság megválasztott elnöke.

A meghallgatások szeptember 29-én veszik kezdetüket, és mindegyik 3 óra hosszú lesz. Az erről szóló közlemény külön kitér arra az esetre, ha valamelyik jelölt "megbukna a vizsgán" vagy új tárcát jelölne ki számára Juncker. Ez esetben a jelöltnek újabb meghallgatáson kell részt vennie az új tárcája kérdéseiben illetékes szakbizottság előtt.

A bizottság első alelnökének jelölt, holland Frans Timmermans meghallgatása eltér majd a többitől. Miután neki Juncker olyan jogköröket szán, amelyekkel gyakorlatilag az egész testület munkájára hatással lesz, őt nyílt ülésen hallgatja majd meg, utolsóként az elnökök konferenciája, amely minden EP-képviselő részt vehet.

A meghallgatások eredményét október 7-én az elnökök konferenciája, másnap pedig a frakciók is értékelik. Az elnökök konferenciája október 9-én pénteken fogja lezártnak nyilvánítani a meghallgatásokat, majd ismerteti azok eredményeit.

Jogilag az Európai Parlamentnek nincs lehetősége válogatni a jelöltek közül, október 22-én az egész bizottságról egyben kell véleményt nyilvánítania. Az EP csak informálisan jelezheti Junckernek, ha akad olyan a jelöltek között, akit nem tud elfogadni, vagy akit nem tartanak alkalmasnak a neki szánt posztra, ezért fennáll a veszélye, hogy az egész testületet le fogja szavazni az EP.

Legutóbb, 2010-ben a bolgár Rumjana Zseleva volt kénytelen visszalépni, miután az EP-ben heves ellenállásába ütközött, főleg szociáldemokrata képviselők részéről, a meghallgatáson pedig gyakorlatilag nem válaszolt a pénzügyi kapcsolatait firtató kérdésekre. 2004-ben a lett Ingrida Utre, a magyar Kovács László, a holland Neelie Kroes, a dán Mariann Fischer-Boel és az olasz Rocco Buttiglione biztosi jelölését kifogásolták az EP-képviselők.

Mind közül a legnagyobb vita az olasz jelölt körül alakult ki, akivel szemben az a kifogás fogalmazódott meg, hogy konzervatív nézetei miatt igazságügyekért, szabadságért és biztonságért felelős biztosként nem fogja tudni garantálni a diszkriminációmentességet hivatala gyakorlása közben. Buttiglione meggyőződéses, gyakorló katolikus, korábban világossá tette, hogy bűnnek tartja a homoszexualitást, és nézetei szerint a család célja, hogy a nők gyereket szülhessenek, és élvezhessék egy férfi védelmét, aki gondoskodik róluk. Bizottsági meghallgatásán Rocco Buttiglione kiállt véleménye mellett, és közölte, hogy személyes nézetei nem befolyásolják majd a munkáját. Ennek dacára világossá vált, hogy az EP fennállása óta először az egész bizottságot leszavazta volna, ezért Barroso visszavonta a jelöléseket, és átalakította a bizottságot. Buttiglione helyett végül Róma Franco Frattinit küldte Brüsszelbe, Kovács László az energiaügyek helyett az adóügyi biztos lett, a lett Ingrida Utre helyett pedig Lettország is mást, Andris Piebalgst jelölte a testületbe, aki akkor végül az eredetileg Kovácsnak szánt energiaportfoliót kapta.

Arra még soha nem volt példa, hogy az Európai Parlament ne szavazott volna bizalmat a bizottság egészének, és az is Rocco Buttiglione esetében fordult elő először, hogy valamelyik szakbizottság, mindössze egyetlen szavazattal ugyan, de ne támogassa egy politikus kinevezését uniós biztosnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában