Ország-világ

2014.09.11. 22:12

Több mint húsz új darabja van a Hungarikonok tárlatnak

Több mint 20 új darabbal gyarapodott az ismert emberek személyes emléktárgyait önálló képzőművészeti alkotásokba foglaló Hungarikonok című, jelenleg a Várkert Bazárban látható gyűjteménynek, az újdonságokat H. Szilasi Ágota művészettörténész, a tárlat rendezője és Kárpáti Tamás, a gyűjtemény tulajdonosa mutatta be csütörtökön a sajtónak.

A Várbazár testőrpalotájának több szintjén látható kiállításon Magyarországon élő, itt született, vagy az országhoz valamilyen módon kötődő hírességek, köztük színészek és sportolók személyes tárgyai kelnek új életre neves kortárs képzőművészek által alkotott, így már új identitást nyert művekben - mondta el H. Szilasi Ágota. A tárlat rendezője szerint az egyre gyarapodó gyűjtemény jelenleg kiállított 120 darabja között több mint húsz olyan relikvia szerepel, amelyet korábban még nem láthatott a közönség.

Az újdonságok között van egyebek mellett Cseh Tamás Mambo magnója, amelyet Balás Eszter szobrászművész installált, és a Törőcsik Mari virága című festmény, amely a színésznő fiatalkori portréját kombinálja mostani arcával Törőcsik egy személyes tárgya - egy művirág - társaságában.

Ismert művésznők álltak modellt az egyik legkülönlegesebb új darab, Tóth György fotóművész Magyar Múzsák című aktsorozatához - emelte ki Kárpáti Tamás. A képek alatt megjelennek a képen szereplők ereklyéi is, például Tunyogi Henriett balettcipője, Verebics Katalin és Verebics Ágnes ecsetei és festékei, valamint Karafiáth Orsolya parókája és írása.

Az újdonságok közé tartozik Csurka Eszter vegyes technikával készült dobozképe is, amelybe belenézve a Failoni család ereklyéit fedezhetik fel a látogatók.

Kárpáti Tamás az MTI-nek elmondta, hogy Nagy Boglárka A magyar vitorlázás tiszteletére című festménye, amelybe a 2013-as kék szalagot építette bele, olyan friss, hogy augusztusban, amikor megérkezett a kiállítótérbe, még nedves volt rajta a festék, de legalább ennyire új Lukácsi László üvegművésznek az augusztus 30-i megnyitóra el sem készült munkája, amelybe gróf Széchenyi István gyógyszerkeverő tálkáját applikálta bele.

Tóth György fotóművész a bemutatón elmondta, hogy a sorozat nemsokára újabb darabokkal bővül.

A Hungariconok tárgyain túl az Euriconok és a Worldikonok darabjai is láthatók a Várkertben. Egyebek közt John Lennon selyemsálját, Jirí Menzel pulóverét, Frida Kahlo ecsetjét, Fernando Botero palettáját, Tony Curtis festményét vagy azt a Napoleon-csákót is megtekintheti a közönség, amelyet Gérard Depardieu viselt a Háry János szegedi bemutatóján.

A gyűjteményt először 2009-ben mutatták be a Petőfi Irodalmi Múzeumban, majd Magyarország és a világ számos pontján, jövőre pedig a Milánói Világkiállításon is bemutatkozik.

A tárlat a Várkert Bazárban január 31-ig várja a közönséget.

Ezek is érdekelhetik