Ország-világ

2014.10.12. 22:23

Tarlós István a főpolgármester, így értékeltek a pártok

Orbán a párt harmadik győzelméről beszélt, Vona jelentős sikerről, Gyurcsány öröme nem felhőtlen. Tóbiás szerint a baloldal maga az MSZP, Schiffer pedig úgy véli, összességében helyt álltak.

Tovább tudunk menni azon az úton, amelyet elkezdtünk, minden akadály ellenére - mondta [namelink name="Tarlós István"], a Fidesz-KDNP újraválasztott főpolgármestere vasárnap este a kormánypártok eredményváróján, a budapesti Bálnánál.

A főpolgármester rövid beszédében azt ígérte, hogy a problémák megoldására helyezi majd a jövőben is hangsúlyt.

"Nem lesz könnyű a munka, de mindig ott leszünk, igyekezni fogunk, számíthatnak ránk" - fogalmazott a Fidesz-KDNP jelöltjeként városvezetői címet szerzett politikus.

Tarlós István gratulált a pártszövetség színeiben nyertes kerületi polgármestereknek, azt mondta, erősen számít rájuk és a kormányra is, és "a kormány is számíthat rám és ránk".

Együttműködünk, együtt dolgozunk, egy irányba nézünk, egy irányba dolgozunk - mondta, hozzátéve: ez eddig is így volt, bár sokan igyekeztek más benyomást kelteni.

Erre a budapestiek többsége ma nem volt vevő, inkább nekünk hittek, hiszen látták az eredményeket - jelentette ki Tarlós István.

 MTI Fotó: Máthé Zoltán

MTI Fotó: Máthé Zoltán
Hozzátette: az emberek látták, hogy másként dolgoznak, másként gondolkodnak, hogy ebben a városban egy jó értelemben vett rend uralkodik el, és akceptálták az igyekezetüket.

Úgy látszik, mégsem annyira liberális ez a város - folytatta Tarlós István. Úgy fogalmazott, úgy látszik, lehet úgy magyar ez a város, hogy egy nagy nemzetközi közösségbe illeszkedik és közben megtartja saját identitását, és küzd érte, ahogy ezt a miniszterelnök teszi, és teszik ők is a maguk helyén, a maguk erejéhez mérten.

Tarlós István utalt arra is, hogy nem volt könnyű feldolgozni azt, ami itt maradt. Ehhez is sok segítség kellett, nagyon sok kemény munka, nagyon sok lemondás, és olyan eredmények adódtak, nem is kevés, amelyeknek a megszületéséhez kívülről esetleg nem látszó munkára volt szükség - fejtette ki.

A főpolgármester köszönetet mondott a "Jóistennek, néhai szüleinek, a feleségének, a miniszterelnöknek, a támogatópártoknak, és a választóknak".

Megint sikerült, együtt sikerült - mondta Tarlós István, azt kívánva, legyen ez a győztesek estéje, a győztesek éjszakája.

A jelőltek sorrendje



1. Tarlós István (FIDESZ-KDNP) - 49,06 százalék (290.675 szavazat)

2. Dr. Bokros Lajos András (MOMA) - 36,04 százalék (213.540 szavazat)
3. Dr. Staudt Gábor (JOBBIK) - 7,10 százalék (42.093 szavazat)
4. Csárdi Antal (LMP) - 5,69 százalék (33.686 szavazat)
5. Dr. Bodnár Zoltán György (MLP) - 2,10 százalék (12.462 szavazat)

Így értékeltek a pártok



Orbán: megvan a harmadik győzelmünk


A Fidesz-KDNP önkormányzati választási sikerével "megvan a harmadik győzelmünk", Budapesten pedig "több mint kétharmadunk van" - jelentette ki [namelink name="Orbán Viktor"] miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap este a Fidesz-KDNP önkormányzati választási eredményváró rendezvényén, a budapesti Bálna előtt felállított színpadon.

Szavai szerint most ismét megtanulták, hogy nincs nagyobb erő az együttműködésnél, és három választási sikerrel a hátuk mögött azt mondhatják, hogy "Magyarország erős ország, mert mindegyik választáson képes volt Európában is párját ritkító összefogást teremteni".

Orbán Viktor kijelentette: az elmúlt négy évben visszaadták a reményt Magyarországnak, az elkövetkező négy évben pedig naggyá fogják tenni az országot. Mint mondta, számukra a győzelem nem pozíciót jelent, hanem jogot arra, hogy még többet dolgozhassanak.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Budapestről szólva a miniszterelnök kifejtette: a Fidesz-KDNP több mint kétharmadot szerzett, hiszen jelen állás szerint a 23 kerületből 17-nek lehet kormánypárti polgármestere.

Orbán Viktor beszédében gratulált a Fidesz-KDNP újraválasztott főpolgármesterének, Tarlós Istvánnak, akihez fordulva azt mondta: az elmúlt évek bebizonyították, hogy Budapest a nemzet fővárosa, és aligha lehet nagyobb megtiszteltetés, mint ha valaki a nemzet fővárosának életét irányíthatja.

"A mi egységünket valójában egy nagy közös szenvedély tartja össze", amelynek a neve: Magyarország. "Szolgáljuk hát szorgalmasan és alázattal! Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!" - zárta néhány perces megszólalását a kormányfő.

Vona: a Jobbik jelentős sikert ért el



[namelink name="Vona Gábor"] vasárnap este a párt eredményváró rendezvényén köszönetet mondott támogatóinak és aktivistáinak. A pártelnök gratulált a jobbikos győzteseknek, ahol pedig nem a párt jelöltjei nyertek, ott konstruktív politikát ígért.

Úgy fogalmazott: jelentős, áttörés erejű sikert értek el, jelentősen növelték képviselőik számát, s már nem északkelet-magyarországi pártként tartják őket számon, immár az ország minden pontján ott vannak. Hozzátette: 19 megyei közgyűlésből 17 helyen a második helyet szerezték meg és többszörösére nőtt polgármestereik száma.

MTI Fotó: Kovács Tamás

MTI Fotó: Kovács Tamás
Vona Gábor megjegyezte: arra a legbüszkébb, hogy korábbi jobbikos polgármesterek megismételték eredményüket. Ez azt üzeni, hogy érdemes rájuk bízni a közösség sorsát - fűzte hozzá.

Egyúttal komoly meglepetésnek nevezte, hogy Békéscsabán a párt által támogatott független Szarvas Péter győzött, s elégedettségének adott hangot annak is, hogy Veszprém megyében két várost, Devecsert és Tapolcát is a Jobbik irányíthatja.

Kitért arra: még nem ismeri valamennyi település eredményét, de elsöprőnek tartja a törökszentmiklósi és az ózdi szereplést is.

Gyurcsány: a reméltnél kisebb lépést tettünk előre



[namelink name="Gyurcsány Ferenc"] szerint egy a korábbi pozíciókat alapvetően megőrző választás végén egy kis, a reméltnél érdemben kisebb lépést tettek előre. Úgy fogalmazott: nem hátráltak, de nem mentek annyit előre, mint amennyit szerettek volna.

Kiemelte, hogy a megyei közgyűlési eredmények alapján Magyarországon négy országos párt van, a Fidesz, a Jobbik, az MSZP és a DK, amivel nem csak országos reprezentációjú párttá váltak, de három közgyűlés kivételével valamennyi megyében ott lesznek.

Egy kérdésre válaszolva azt elismerte, nem felhőtlen az öröme, "keserédes a szám", mert azt gondolta, hogy a baloldali összefogás által támogatott polgármesterjelöltek 7-8 fővárosi kerületben tudnak majd győzni. Hozzátette: kudarcnak viszont azt nevezte volna, ha a baloldali jelöltek csak négy fővárosi polgármesteri helyet szereznek.

MTI Fotó: Bruzák Noémi

MTI Fotó: Bruzák Noémi
Megjegyezte, hogy örülnek a saját nyerteseiknek, de csalódásra ad okot, hogy több, korábban nyerhetőnek gondolt budapesti kerületben nem sikerült megszerezniük a polgármesteri címet. Kiemelte, hogy első alkalommal lesz polgármesterük Budapesten, Hajdu László személyében, a XV. kerületben.

Azt is hangsúlyozta, hogy az MSZP-nek és a DK-nak igaza volt, amikor teljes körű összefogást szeretett volna létrehozni Budapesten. Az Együtt-PM viszont hajthatatlan volt, mert "a semminél több, a mindennél kevesebb" koordinált indulást szerettek volna - fogalmazott. Kijelentette: végső soron a koordinált indulásba is helyes volt belemenni, mert különben számukra még rosszabb eredmény született volna.

Tóbiás: lezárult az alkuk korszaka



A mai estével lezárult az alkuk korszaka - jelentette ki az MSZP elnöke vasárnap este Budapesten sajtótájékoztatón az önkormányzati választás eredményét értékelve.

[namelink name="Tóbiás József"] azt mondta, az MSZP vezetése döntött, nem kíván a jövőben részt venni az elitek játékában, nem kötnek több rossz alkut, kifelé nyitnak az emberek, a nép felé. Úgy fogalmazott, nem fogadják el "az orbáni hatalmi" nemzeti együttműködés rendszerét, sem azt a Gyurcsány Ferenc által képviselt hatalmi, vezérelvű politikát, amely bezárta a baloldalt az elmúlt négy évben, lehetetlenné tette, hogy értékazonos, baloldali, modern, nemzeti elkötelezettségű politikát folytasson.

Az MSZP elnöke szerint a valóság ma az Magyarországon, hogy 3,4 millióan élnek létminimum alatt, 620 ezer gyermek éhezik, él létbizonytalanságban.

MTI Fotó: Kovács Attila

MTI Fotó: Kovács Attila
A szocialista politikus szerint a magyar társadalom egy baloldali politikát vár, és az MSZP-t hatalmazta meg azzal, hogy egy nemzeti elkötelezettségű baloldali néppártot felépítésen. "Ezt a felelősséget vállalom, az elnökség vállalja" - fűzte hozzá.

Az ellenzéki pártelnök szerint csak akkor lesz sikeres Magyarország, a baloldal, ha az MSZP, értékeihez visszanyúlva, a néppel, a népért dolgozik.

Létezik baloldal, úgy hívják MSZP - jelentette ki.

Az eredmények közül kiemelt néhány "szívéhez közel álló" települést. Felsorolta azokat a településeket, ahol ismét MSZP-s polgármestert választottak: Kazincbarcika, Oroszlány, Tiszaújváros, Nyírbátor, Ajka, Szentes, Siófok, Nyírtelek, Hajdúdorog, Halásztelek, Celldömölk.

Schiffer: összességében helytállt az LMP



[namelink name="Schiffer András"] szerint összességében helytállt az LMP az önkormányzati választáson, ugyanakkor - mint fogalmazott - hazudna, ha azt mondaná, hogy nem számított némiképp jobb eredményre.

Az ellenzéki párt társelnöke vasárnap éjjel tartott sajtótájékoztatóján az elért eredményüket úgy értékelte: az LMP annyi képviselői helyhez jutott az országban, hogy képes lesz megsokszorozni erejét. Pártja küldetésének nevezte, hogy 2018-ban az ellenzék vezető erejévé válva képes legyen kihívást intézni Orbán Viktor miniszterelnök rendszerével szemben.

 MTI Fotó: Soós Lajos

MTI Fotó: Soós Lajos
A társelnök hősies küzdelemnek nevezte pártjának az idei három választáson nyújtott teljesítményét, amelyet ahhoz miért, hogy pártja hol tartott tavaly. Hozzátette: az elnyert önkormányzati képviselői mandátumaik száma megegyezik a 2010-ben elérttel, amely azonban egy 7,5 százalékos országgyűlési választási eredmény után sikerült.

Elmondta: pártja a három Pest megyei mandátum mellett a Baranya és a Bács-Kiskun megyei képviselőtestületben is szerzett egy-egy mandátumot, és olyan városokban is képviselethez jutott, amelyekben eddig nem volt jelen. Ezek közé sorolta Mosonmagyaróvárt, Tatabányát, Zalaegerszeget, Debrecent, Békéscsabát.

Nincs szégyenkeznivalónk – összegzett, fájó veszteségnek nevezte ugyanakkor a szombathelyi eredményt.

Elégedett a Magyar Liberális Párt a 2 százalék feletti eredménnyel



A Magyar Liberális Párt (MLP) elégedett a főpolgármester-jelöltje által elért két százalék feletti eredménnyel, mert "erre építeni lehet". A párt célja 2018-ra az, hogy öt százalék felett teljesítsen - mondta [namelink name="Fodor Gábor"], a párt elnöke az önkormányzati választási eredményeket értékelő vasárnapi, késő esti sajtótájékoztatóján.

MTI Fotó: Marjai János

MTI Fotó: Marjai János
Hozzátette: az építkezés nem lesz egyszerű, mivel a jelenlegi választások előtt is folyamatosan "ellenszélben" kellett dolgozniuk. Leszögezte: azokat a szavazókat akarják képviselni, akik szabadságszeretők, liberálisak és merik ezt vállalni. Büszkék arra - fűzte hozzá -, hogy tisztán és őszintén beszéltek a kampányban.

"Dolgozunk és megyünk előre" - fogalmazott Fodor Gábor, aki szerint 2018-ra el fogják érni az 5 százalékot. A választás után az a feladatuk, hogy a jelenlegi eredményre építve még erőteljesebben és hatékonyabban felépítsék a pártot - mutatott rá Fodor Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában