Ország-világ

2014.12.04. 19:33

Az LMP teljes ellenzéki összefogást szeretne Veszprémben

Nem támogatja Kész Zoltán független jelöltet a Lehet Más a Politika a február 22-i veszprémi időközi országgyűlési választáson, Schiffer András pártja inkább egy olyan jelöltet keresne, aki az összes ellenzéki párt szavazójának is elfogadható, az MSZP-nek és a Jobbiknak is - írta az Index csütörtökön.

Schiffer András az Indexnek elismerte, voltak informális egyeztetései a Jobbikkal és az MSZP-vel is azért, hogy egyetlen jelölt álljon szemben a Fideszével.

Az LMP társelnöke azt mondta, teljes mértékben tisztában vannak a veszprémi választás súlyával, és nem is a közjogi kétharmad megroppantása, hanem annak politikai-lélektani jelentősége a fontos. Szerinte nem egyik-másik ellenzéki párt sikere a tét, hanem a rendszer lebontásának megkezdése, ebben pedig az MSZP és szövetségesei, illetve a Jobbik és az LMP között van egy pillanatnyi érdekegyüttállás.

Az Index ismertetése szerint Schiffer azonban úgy számol, a körzet nem hasonlítható az újpestihez vagy a szegedihez, vagyis bármi is történik február 22-ig, Veszprémben a Fidesz "legrosszabb formájában is" tud hozni 40 százalék körüli eredményt. Ráadásul a város körüli településeken rendkívül erős a Jobbik, áprilisban 16 százalékot szereztek, míg az LMP 6 százalék körüli bázissal rendelkezik. Schiffer úgy érvel, már csak ezért sem lehet túl sok esélye bárkinek a Fidesszel szemben, ha ennek a két pártnak a szimpatizánsai nem állnak mögé.

Szerinte ahhoz, hogy le lehessen győzni a Fideszt, olyan valaki kell, aki alkalmas arra, hogy a 2014 áprilisában a Fideszre szavazó jobbközép választóktól is tudjon hozni szavazatot, aki elfogadható az LMP számára, és legalábbis nem elfogadhatatlan és ellenszenves a jobbikos szavazóknak.

Ez nem érzelmi kérdés, ez egyszerű matematika. Először van az LMP történetében olyan választás, amikor nem ragaszkodunk hozzá tűzön-vízen át, hogy LMP-s legyen az LMP által támogatott jelölt - mondta az Indexnek Schiffer András.

Schiffer az MSZP és a Jobbik, illetve az Együtt felé is jelezte, nyitottak arra, hogy amennyiben találnak egy helyben elismert, mindegyik párt szavazótáborának elfogadható jelöltet, abban az esetben saját hivatalos jelöltjük, Gerstmár Ferenc visszaléphet a javára: "világosan és félreérthetetlenül közöltük az ellenzéki versenytársakkal, hogy ebben a sajátos veszprémi helyzetben nem zárkózunk el egy közösen támogatott ellenzéki jelölt elől".

Kész Zoltán független jelöltet - akit az MSZP, a DK, az Együtt, a PM, a Liberálisok és a MoMa is támogat - azonban nem támogatja az LMP. Azt állítja Schiffer, hogy róla senki nem kérdezte meg pártját, sem helyi, sem országos szinten. Jelöléséről azt gondolja, a baloldali pártok jól tudták, hogy a "szabadpiaci fundamentalista" Kész Zoltán az LMP-nek és a Jobbiknak sem lesz elfogadható, és nem tud új szavazókat behozni a baloldal eddigi táborához képest.

Az LMP december 23-áig dönt arról, kit támogatnak a veszprémi időközi választáson, és egyelőre tovább keresik azt a személyt, aki az összes ellenzéki szavazó számára elfogadható lehet. Egy ilyen nevet Schiffer csütörtökön közölt a szocialistákkal, és ez a jelölt neki igent is mondott - olvasható az Indexen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában