Ország-világ

2015.02.11. 11:38

Elbukik a teszteken a 4-es metró

Márciusban lejár a vonal ideiglenes engedélye, de véglegest még nem kaphat, mert nem sikerült egyhuzamban fél éven át hiba nélkül működtetni.

Nem sikerült a szerelvényeknek pontosan a kijelölt helyen megállniuk, nem volt mindig tökéletes az ajtók nyitása, és az is előfordult, hogy az utasforgalmi próbaüzem alatt többször is pótlóbuszokat kellett beállítani a felmerülő műszaki problémák miatt - írja a Népszabadság.

A Népszabadság nem hivatalos információi szerint az is előfordult, hogy megszakadt a kapcsolat az alagútban haladó szerelvény és a menetirányítás között, mert lefagytak a forgalmat felügyelő szoftverek.

A DBR Metró Projekt Igazgatóságon ezt tagadták, és ott úgy fogalmaztak, hogy nem volt számottevő, "biztonságkritikus hiba" az átadás óta, kisebb hiányosságokat észleltek, például mozgólépcsők, liftek hibáit.

Végleges használatbavételi engedély még nincs. A tavaly márciusban megkezdett utasforgalmi próbaüzem addig tart, amíg a Nemzeti Közlekedési Hatóság szakemberei minden kétséget kizáróan meg nem bizonyosodnak arról, hogy a rendszer minden eleme megfelel az előírásoknak.

A jogszabály szerint a próbaüzem legfeljebb három évig tarthat, a nemzetközi tapasztalatok szerint a folyamat átlagosan egy-másfél évet vesz igénybe.

A hatóság elsősorban az automatizáltsági fokkal kapcsolatos előírások betartását figyeli. A 4-es metrónak legalább hat hónapon át megszakítás nélkül hibátlanul kell működnie, hogy megkaphassa a végleges engedélyt.

A DBR-nél emlékeztettek, hogy a mostani utasforgalmi próbaüzemben is automata üzemmódban közlekednek már a járművek. A vezetőfülkékben járműkísérő van, akinek az a dolga, hogy probléma esetén közbeavatkozzon.

Ha a vonal megkapja a végleges engedélyt, akkor a gyártó elbontja az ideiglenes vezetőfülkéket és az automata üzemmódban közlekedő vonatokat a központi és az állomási diszpécserek felügyelik majd.

Címkék#4-es metró

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában