Ország-világ

2015.04.22. 23:10

Megemlékeztek az örmény népirtásról az osztrák parlamentben

Egy perces néma csenddel emlékeztek az örmény népirtásról az osztrák parlamentben szerdán.

Az eseményen az örmény közösség képviselői és az örmény nagykövet is jelen volt.

Doris Bures, az osztrák törvényhozás képviselőházának elnöke beszédében utalt arra a hatpárti nyilatkozatra, amellyel az osztrák parlamenti frakciók egyöntetűen elítélték és népirtásként bélyegezték meg a 100 évvel ezelőtt az Oszmán Birodalomban elkövetett "örménymészárlást". Egyúttal beszélt az örmény és a török nép békülésének szükségességéről, amely feltétele lenne egy tartós megbékélésnek.

A hat parlamenti párt frakcióvezetői szerdán közös sajtótájékoztatón ismertették: a nyilatkozatot fontosnak és helyesnek tartják, még akkor is, ha az ausztriai török közösségek tiltakoznak ellene. Elmondták: senkit nem akartak megsérteni, azonban az igazságot ki kellett mondani.

"A szabadság, a béke és az emberi jogok sérthetetlensége elválaszthatatlan az erőszak, az üldözés, az elűzés és a tömeggyilkosság áldozataira való méltó megemlékezéstől" - olvasható a hat parlamenti frakció közös nyilatkozatában.

A hónap elején kezdeményezte az Ausztriai Egyházak Ökumenikus Tanácsa (ÖRKÖ), hogy Ausztriában is népirtásként ismerjék el az örmények elleni erőszakot, "példát mutatva ezzel sok más országnak".

A dokumentum Ausztria történelmi felelősségére is rámutat, az ország az első világháborúban az Oszmán Birodalom szövetségese volt. Az osztrák parlamenti pártok arról is megemlékeznek, hogy más keresztény kisebbségekhez tartozó emberek tízezreit szintén üldözték az Oszmán Birodalomban.

Az utóbbi napokban az Európai Parlament és Ferenc pápa is népirtásnak minősítette és elítélte az Oszmán Birodalomban száz évvel ezelőtt elkövetett mészárlást, kiváltva ezzel a török kormány tiltakozását.

Címkék#ausztria
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában