Ország-világ

2015.05.05. 10:55

Béldaganat: 100 ezer emberben ott van a polip

Évente közel 10 ezer új vastag- és végbélrákos beteget regisztrálnak Magyarországon. A halálozási arány a betegségben jelentősen csökkenne, ha a lakosság számára elérhetők lennének a jó hatékonyságú szűrővizsgálatok, fogalmazott dr. Végh Éva belgyógyász-onkológus. <br><br> <br><br> <br><br> <br><br>

Balmaz Ágnes

Magyarországon jelenleg 100 ezer emberben már benne van az a polip, amely az elkövetkezendő tíz évben vastagbéldaganatot okozhat. A daganatos betegeket képviselő szervezet erőteljesen kampányol amellett, hogy az állam felismerje: finanszírozással, szűrőprogrammal ez a szám jelentősen csökkenhetne. A lakosságot is igyekeznek meggyőzni, inkább előzzék meg a betegséget, mint hogy már az onkológiára kapják a beutalót.

Hiányzik a szűrőprogram

Magyarországon a legnagyobb probléma, hogy a szűrés célú vastagbéltükrözés – a megelőzés, gyógyítás szinte egyetlen és leghatékonyabb módszere – nem érhető el, államilag nem finanszírozott egészséges, tünetmentes egyének részére, fejtette ki dr. Végh Éva belgyógyász-onkológus, klinikai farmakológus. Pedig a betegség minden 18-20. embert érint.

A kóros folyamat sejtelváltozással kezdődik, amely egy már meglévő polipban vagy polip tetején indul el. Akár évekig is tünetmentes lehet a páciens, mert ezek néhány milliméternél sokszor nem nagyobbak a kezdeti stádiumban. Néha viszont véreznek, így a véres széklet mindenképpen figyelmeztető jel.

– A széklethabitus-változás is gyanús lehet – mondja a belgyógyász, – tehát ha hasmenéses és székrekedéses időszakok fordulnak elő gyakran váltakozva.

A kifejlődött béldaganat behúzza a bélfalat, beszűkíti a járatot, ebből adódik mindkettő. Ekkor a bél megpróbál több folyadékot felszívni, hogy a székletet felhígítva kitolhassa a szervezetből. Ha a háziorvos is indokoltnak látja (hasi panaszok, vagy székletvérvizsgálattal kimutatott okkult vérzés esetén), gasztroenterológiai kivizsgálásra, vastagbéltükrözésre (kolonoszkópia) küldheti a beteget.

 

Helyes táplálkozással és tudatos életmóddal tehetünk a béldaganat ellen.

 

Vastagbéltükrözés: altatásban is lehetséges

A vizsgálat sokakat elrettent, pedig ma már néhány helyen érzéstelenítéssel, bódítással, sőt altatásban is elvégezhető. A szakember tapasztalatai szerint egyénenként változó, ki hogy éli meg a vizsgálatot: annak például, akinek kanyarulatosabb a vastagbele, nagyobb fájdalmat okozhat. – Az endoszkópos vizsgálat közben eltávolíthatók polipok, ezzel megelőzve, hogy azokból rák alakuljon ki – hívja fel a figyelmet a módszer előnyére a belgyógyász.

A műtéti beavatkozás lehet gyógyító célzatú, ha kicsi a béldaganat. Helyileg nagy daganatnál, amit vagy a kiterjedtsége vagy máshol a szervezetben jelen lévő távoli áttétek miatt nem lehet vagy nem érdemes eltávolítani, gyakori a bélelzáródás, ekkor a bél kivarrásával a hasfalra teszik lehetővé a salakanyag távozását a szervezetből.

Küzdelem: többféle gyógyszerrel

– Bár a vastagbél- és végbélrákok sebészi ellátása, beleértve bizonyos esetekben az áttétek eltávolítását is, sokat fejlődött az elmúlt évtizedben, a szűrés hiánya miatt még ma is évente 5000 ember hal meg vastagbéldaganat miatt, tudtuk meg a szakembertől.

A vastagbél- és végbélrákoknál alkalmazható daganatgátló gyógyszeres kezelési lehetőségek is sokat fejlődtek. Míg 20 évvel ezelőtt egyfajta gyógyszert tudtak adni ilyen betegeknek, ma már tucatnál több gyógyszerkészítményt lehet alkalmazni, amelyek a rosszindulatú sejtek osztódását hivatottak meggátolni, és az elmúlt tíz évben az úgynevezett célzott terápiák számos fajtája is hozzáférhető a betegeknek. Vannak ún. adjuváns (műtét után adják) kezelések, ezek a kiújulást hivatottak megelőzni, valamint palliatívak, amelyek előrehaladott daganatban szenvedő, áttétes betegeknél a túlélés meghosszabbítására, az életminőség javítására szolgálnak.

Rosszindulatú sejtek mindannyiunkban keletkeznek, de az immunrendszerünk felismeri, és többnyire sikeresen elpusztítja ezeket. Legfőképpen a dohányzás, az elhízás, a mozgásszegény életmód, a zsíros, szénhidrátdús táplálkozás emeli a betegség kialakulásának kockázatát.

Mindenképpen mozogjunk rendszeresen, illetve étkezési szokásainkon is érdemes változtatni: fokozott zöldség- és rostfogyasztást, a fehér húsok előnybe részesítését javasolják a szakemberek.

100 ezerbe is kerülhet

Más uniós országokban az életmód miatt is kevesebb az ilyen beteg, plusz a finanszírozási rendszer más: a magánbiztosítások, s talán a nagyobb egészségtudatosság miatt jobban eljutnak szűrésekre az emberek. Magyarországon magánrendelésen akár 100 ezer forintba is kerülhet a vastagbéltükrözés, mert komoly műszerezettség és jól képzett szakember szükséges hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában