Ország-világ

2015.06.17. 21:09

Ezek az ételek tarthatják egészségesen a nőket

Ha az ember megnéz egy reklámblokkot, biztos talál benne olyan készítményt, gyógyszert, táplálékkiegészítőt vagy krémet, ami valamilyen formában a női test egészségéért felel. Pedig sokat tehetünk magunkért megfelelő táplálkozással is. Az élelmiszerek tudatos összeválogatásával számos női igény kielégíthető, pénztárcakímélő módon.

Trogmayer Éva

Renyhe kötőszövet, rugalmasságából vesztett bőr, fénytelen köröm vagy haj, súlyproblémák. Ezek a férfiakat is érinthetik. Bőrünk, hajunk, körmünk egészségének megőrzésében a megfelelő folyadékbevitelnek nagy jelentősége van: napi 6-8 pohár víz, 1-2 pohár ásványvíz, lédús gyümölcsök, könnyű, zsírszegény levesek, savanyított tejtermékek fogyasztása hozzájárul a folyadékszükséglet biztosításához.

A zsírszegény húsok, hal, baromfihús, zsírszegény tej és tejtermék bevitelével fontos vitaminok és ásványi anyagok kerülnek szervezetünkbe, melyek szintén védik bőrünket, körmünket, hajunkat. A bőr épségéhez A-vitaminra, illetve előanyagára, a béta-karotinra is szükség van, melyet gazdagon tartalmaz a sárgarépa, a sütőtök, valamint a zöld színű leveles főzeléknövények. A tejtermékek, a máj is A-vitamin-forrás.

A B2-, B6-vitamint, a niacint a hántolatlan gabonák, gabonapelyhek, hüvelyesek, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerek, főzeléknövények, tejtermékek tartalmazzák nagyobb mennyiségben. Ezeket szervezetünk csak kismértékben tudja tárolni, így rendszeres fogyasztásuk elengedhetetlen.

Az esszenciális zsírsavak, melyeket az olívaolaj, lenolaj, halolaj, halhús, dió- és mogyorófélékben találhatunk meg, szintén fontosak a bőr épségének megőrzésében. Az olajos magvaknak jelentős az energiatartalma is, ezért csak kis mennyiséget célszerű fogyasztani belőlük.

Menstruációs problémák

A menstruációs panaszok hátterében is kisebb-nagyobb mértékben a folyadék-visszatartással összefüggő panaszok, illetve következmények állnak, tudjuk meg. – Ekkor célszerű sószegényebben étkezni, ajánlott növelni a káliumban gazdag zöldségfélék, gyümölcsök fogyasztását. Az 5-6 kisebb, könnyű étkezés enyhítheti a panaszokat. Kerülni kell a puffasztó, zsíros, fűszeres ételeket. A B6-vitaminban gazdag étkezés is jó hatású lehet. B6-vitamint tartalmaznak a hántolatlan gabonák, leveles zöldségek, hús, hal. Menstruáció alatt kerüljön tehát zsírszegény hús, hal, saláta, gyümölcs, gyümölcslé, nem puffasztó főzelék, gabonák, kása az asztalunkra.

 

 

Változó kor, vashiány, csontritkulás

Nőknél igen gyakori gond a vashiány, ezért pótlásáról gondoskodni kell, hívja fel rá a figyelmet a szakértő. A vas hiánya hajhullást, a körmök töredezését, elváltozását okozhatja. A húsokból származó vas hasznosulása jobb, tehát elsősorban ezzel biztosíthatjuk a szükségletet, de tartalmaznak vasat a hüvelyesek, leveles zöldségek is.

Sok nő számára okoz problémát a csontritkulás, különösen a változó kor elérésével. A maximális csonttömeg elérése a fiatal felnőttkorra tehető, ennek megtartásában étrendünk kalciumtartalma mellett a rendszeres testmozgásnak is szerepe van. A legjobb kalciumforrás a tej, kefir, joghurt, sajt, túró, de egyes olajos magvak, hüvelyesek kalciumtartalma is jelentős. Javasolható napi 6 dl tej – például kefir vagy joghurt – vagy 6 dkg sajt fogyasztása is. A tejcukorérzékenyek ehetnek laktózmentes tejtermékeket.

A túlzott korpafogyasztás és az oxálsavban gazdag spenót, rebarbara fogyasztása csökkenti a kalcium felszívódását, ezért rostokat inkább friss gyümölcsökkel, zöldségekkel érdemesebb biztosítani.

Célszerű a túlzott kávéfogyasztást csökkenteni, valamint a cukrokban és zsiradékban gazdag bőséges étkezéseket  kerülni. De változó korban fontos a sófogyasztás jelentős csökkentése is. Az úgynevezett fitoösztrogének bevitele csökkentheti az ebben az időszakban jelentkező panaszokat. A szója, szójakészítmények, lencse, borsófélék, dió- és mogyorófélék, bogyós gyümölcsök jótékony hatása is elismert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában